Gomasio s spirulino

Gomasio s spirulino

NAJPREJ NEKAJ BESED O GOMASIU:

Gomasio je osnovna začimba makrobiotične kuhinje, seveda pa jo lahko uporabljajo prav vsi. Običajno se jo uporablja za soljenje jedi, hrani pa da prav poseben okus. A gomasio ni samo navadna začimba, je starodavno zdravilo z Daljnega vzhoda. Na telo deluje izrazito bazično, pomagal naj bi pri težavah z zgago, poročajo pa tudi o pozitivnih učinkih na slabokrvnost, pomaga pri sladkorni bolezni in deluje preventivno pri preprečevanju rakavih obolenj. Če gomasio uživamo dnevno, naj bi se krvna slika popravila že v nekaj tednih. Gomasio naj bi pomagal tudi dojenčkom, ki jih pestijo kolike, trebušni krči. Doječi mami se priporoča gomasio, ki zniža kislost njene krvi, otrok pa tako prejme bolj uravnoteženo in lažje prebavljivo mleko. Še zanimivost: zasledila sem celo, da naj bi 1-2 jedilni žlici gomasia streznili zelo pijanega človeka (tako zelo bazičen naj bi bil).

Gomasio je pravzaprav mešanica pražene soli in delno zdrobljenega neoluščenega praženega sezama. Seveda lahko gomasio tudi kupite, a zakaj bi ga kupovali, ko pa ga lahko pripravito sami. Za pripravo pravega gomasia se uporablja terilnik, imenovan suribači. Terilnik je izdelan iz žgane gline in ima žlebičasto notranjost. Bat za trenje je lesen. Če točno takšnega nimate doma, ne bo popolnoma nič narobe, če uporabite navaden terilnik, ki je oprema (skoraj) vsake zdrave kuhinje, sicer pa se lahko za prvo silo poslužite tudi električnega sekljalnika. Danes razkrivamo recept za gomasio s spirulino. Prvič zaradi same harmonije okusov in drugič, da jed še dodatno obogatimo s hranili.

Potrebujemo:

  • 1 čajno žličko neprečiščene drobno mlete morske soli
  • 15 čajnih žličk neoluščenega sezama
  • 1 čajno žličko ekološke spiruline v prahu

Originalen recept za gomasio predvideva razmerje 1:15, a če želite bolj slan gomasio uporabite razmerje 1:12.

Postopek:

  • V litoželezni posodi prepražimo žličko soli. Sol stresemo v terilnik in jo stremo v prah. V isti posodi na šibkem ognju prepražimo še neoluščen sezam. Pražimo tako dolgo, da zadiši. Ves čas mešamo oziroma stresamo posodo, da se sezam ne zažge. Seme je dovolj popraženo takrat, ko postane hrustljavo, za kar je dovolj, če ga pražimo par minut.
  • Praženo seme stresemo k soli v terilnik in začnemo treti. Namen trenja je, da se sol prepoji z oljem iz semen. Tremo tako dolgo, da je večina semen strtih.
  • Dodamo spirulino v prahu in vse skupaj zmešamo z leseno žlico.
  • Gomasio shranimo v porcelanasti posodi ali steklenem kozarcu s pokrovčkom, na suhem mestu, a ne v hladilniku. Hranite ga lahko dolgo, celo pol leta.

Takšen gomasio je odličen za v omake, juhe, solate ali kar tako, na žlico. Sama ga postavim kar na kuhinjski pult in ga čez dan zobam kar z žlico. Ne ustrašite se spiruline v receptu, v ustih se je praktično ne čuti, je res zelo dobro prekrita z močnim okusom sezama in soli. Še vedno pa od nje poberemo vse koristi.

ŠE NEKAJ O SPIRULINI:

Modrozelena alga z visoko vsebnostjo klorofila je ena prvih oblik življenja na Zemlji. Bogata je z beljakovinami in esencialnimi aminokislinami, z železom in vitamini B1, B2 in B6. Vsebuje tudi vitamina B3 in E ter kalcij, cink, kalij, betakaroten in linolensko kislino. Spirulina poviša nivo energije in vitalnosti, pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, nase veže težke kovine in jih odplavlja iz telesa, pomaga pri obnavljanju jeter, preprečuje virusna obolenja, spodbuja rast novih krvnih celic, izboljšuje krvno sliko, krepi imunski sistem in pospešuje celjenje tkiv.

Več koristi spiruline pa najdete opisano na našem blogu.

Pa zdrav in dober tek! 🙂


NAPIŠI KOMENTAR

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Diana avtorica člankov Orca

Diana Vlahinič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine​

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.


Facebook


Instagram

Ekološka spirulina 500mg, 90 kapsul. Ekološka Superživila

Izdelek iz zgodbe

Ekološka spirulina 500mg, 90 kapsul

Spirulina vsebuje izjemno vsebnost hranil. Je beljakovinsko najbolj bogato živilo, saj vsebuje preko 60% vseh prebavljivih rastlinskih beljakovin. 


Preveri v trgovini

Preveri še ostale prispevke​

Brezplacna e-knjiga top5

Prijavi se na Orca e-novice in dobiš e-knjigo TOP 5!

Izpolni spodnji obrazec.