12. maja, 2010
|

Veganski recepti

Falafel s tzaziki omako

Današnje (hitro pripravljeno) kosilo 🙂

Potrebuješ:

  • 2,5 skodelici kuhane čičerike (lahko uporabiš ekološko, že pripravljeno, iz pločevinke)
  • 2 skodelici mlade špinače
  • 1 slaba skodelica sesekljane bele čebule
  • 2 stroka česna
  • 3 jedilne žlice sveže sesekljanega peteršilja
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • 1 jedilno žlico limoninega soka
  • 2 čajni žlički mlete kumine
  • 1 čajna žlička mletega koriandra
  • ¼ čajne žličke paprike v prahu
  • ½ čajne žličke nerafinirane morske soli
  • ½ skodelice Pulsin grahovih proteinov

Priprava:

1. Vse sestavine, razen grahovih proteinov, zmiksajte v blenderju v homogeno maso. Prestavite v posodo in primešajte še grahove proteine (krasno povežejo vse okuse med sabo, obenem pa odlično delujejo kot vezivo).

2. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Ta čas oblikujte maso v kroglice in jih položite na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Rahlo jih z vilicami pritisnite ob dno, da se bodo bolj enakomerno zapekle.

3. Pecite jih 15-20 minut, nato pa previdno obrnite in pecite še kakšnih 10-15 minut. Ko so pečene, pekač vzemite iz pečice in pustite, da se kroglice ohladijo. Po desetih minutkah so že primerne za v usta.

Mi smo poleg pripravili še super, domačo, telesu, zdravju in živalim prijazno tzatziki omakico. Ne boste verjeli, kako zelo enostavno jo je pripraviti. Da o okusu ne govorimo . 🙂

Za tzatziki dip:
– 1 skodelica indijskih oreščkov (predčasno namočenih 1-2 uri)
– ½ skodelica vode
– 1 skodelica naribane kumare
– 1 jedilna žlica oljčnega olja
– 2 slabi jedilni žlici limoninega soka
– 1 strok česna
– ¼ čajne žličke
– slabo polovičko čajne žličke posušenega kopra
– sol in poper po občutku in želji

Oreščke, vodo, olivno olje, limonin sok, česen in koper zmiksajte v blenderju do čisto, čisto gladkega. Šele nato solite in poprajte po okusu. Naribano kumaro dobro ožmite, ter jo dodajte k omaki v blender. Samo nekoliko zavrtite blender, da bo koščke kumare še vedno dobro čutiti. Omakico postavite v hladilnik za kakšno uro, da se okusi prepojijo.

Falafle lahko postrežete na tortilji, ki jo samo rahlo pogrejete v suhi ponvici. Nanjo naložite ogromno sveže zelenjave, npr. rdečo in rumeno papriko, paradižnik, avokado (ta pri nas ne sme manjkati:)), svežo solatko, čebulo, kalčke, nanjo položite falafle in preko polijte tzatziki omako.

Po tako dobrem kosilu se prileže samo še en dolg sprehod po naravi, z globokim dihanjem – skrbi izdihneš, energijo vdihneš, s toplimi objemi z drevesi, ki pripovedujejo zgodbe in čistim, svežim zrakom, ki napolne in prediha pljuča.

Dober tek, dragi naši.

Diana vlahnič
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.