25. marca, 2018
|

Domača lekarna

Superhrana

Ricinusovo olje – strup ali zdravilo?

Ali je ricinusovo olje strupeno?

O izjemnih lastnostih ricinusovega olja sem že pisala. Ricinus je namreč izjemno olje, s številnimi koristnimi lastnostmi, a okoli njega vseeno seva dvom. Večina ljudi, ko sliši za ricinusovo olje, vpraša: “Kaj ni to olje strupeno?“ In resnica je, da je ricin, ki se nahaja v ricinusovih semenih, dejansko eden največjih strupov na svetu. Nahaja se v semenih rastline ricinus (Ricinus communis), katera je, glede na Guinnesovo knjigo rekordov, proglašena za najbolj strupeno rastlino na svetu.

A brez skrbi! Ricinusovo olje ni niti najmanj strupeno, temveč izjemno koristno, ricin pa je le odpadek pri izdelavi olja. Samo ricinusovo olje je izjemno blagodejno, s številnimi koristmi, katere opisujem v tem članku.

RICINUSOVO OLJE ALI KRISTUSOVA DLAN

Zaradi svojih izjemnih, zdravju koristnih lastnosti je njegovo ljudsko ime Kristusova dlan in to ime naj bi mu dali že stari Egipčani. Skozi zgodovino se je ricinusovo olje uporabljalo za različne namene. V starodavni grški medicini se je ricinusovo olje koristilo za nego telesa ter izboljšanje rasti las. Kleopatra naj bi ga uporabljala za beljenje beločnic, v starodavnih egipčanskih spisih pa najdemo zapise, da se je uporabljalo kot blago odvajalo.

RICINUS KOT ODAVAJALO

Antični zdravilci so namreč ljudi, ki so k njim prišli po pomoč, vedno najprej vprašali, kako odvajajo blato. Že Hipokrat je namreč dejal, da ima vsaka bolezen svoj začetek v črevesju in da se zato tudi smrt začne v črevesju.

To, na kar opozarjamo danes, so vedeli že nekaj tisoč let nazaj. Če oseba, ki je prišla k njim po pomoč, ni odvajala blata redno, vsak dan, so ji antični zdravilci pomagali z uporabo ricinusovega olja.

Tudi dandanes se ricinusovo olje uporablja kot pomoč pri zaprtju. Ob teh težavah se priporoča uživanje 0.5 do 1 žlice ekološkega ricinusovega olja. Začnite s pol čajne žličke in po potrebi stopnjujte do 1 žlice, a ne uživajte olja dlje kot 1 teden. Olje zaužijte zvečer, lahko ga pomešate z naravnim sokom, če vam je okus olja neprijeten.

Ricinusovo olje pozna tudi ajurveda (tradicionalna indijska medicina), ki pa je to olje tradicionalno koristila kot sredstvo proti parazitom, še danes pa ga uporabljajo protibolečinsko, ob cistah in miomih, za skele, tkiva in kosti. Imenujejo ga “arnika ajurvede”.


Ricinusovo olje ali kristusova dlan je izjemno olje s številnimi koristnimi lastnostmi za vaše zdravje. Ricinusovo olje je koristno za nego telesa, ter izboljšanje rasti las. OrCa naravna kozmetika.
OBLOGE IZ RICINUSOVEGA OLJA

Olje je ob zunanji uporabi izjemno učinkovito pri stimulaciji imunskega sistema in razstrupljanju limfe, predvsem, če se ga uporablja v obliki oblog. Preko oblog bo deloval tudi na cirkulacijo. Obloge se priporoča izvajati vsaj 4x tedensko, vsaj mesec dni. Opis, kako naredite obloge, najdete tukaj. Pri težavah z miomi, cistami na jajčnikih, benignih tumorjih, menstrualnih bolečinah, zaprtju ali driski, se priporoča obloge delati na spodnjem delu trebuha. Obloge lahko, za namen čiščenja jeter, postavite tudi na področje jeter. Masaža z ricinusovim oljem pomaga tudi pri oteklih prsih, pri artritisu, revmatizmu, bronhitisih in prehladih.

Če imate težave z bradavicami, jih vsak večer masirajte 10-15 z ricinusovim oljem, dokler ne odpadejo. Ricinusovo olje se je kot koristno pokazalo tudi pri Parkisnsonovi bolezni, multipli sklerozi in cerebralni paralizi. Zmanjša lahko tudi težave zaradi lupusa ali skleroderme.

RICINUSOVO OLJE ZA POPOLN VIDEZ KOŽE

Zaradi visoke vsebnosti vitamina E in ricinoleične kisline, se ricinusovo olje množično uporablja v kozmetičnih izdelkih. Zaradi svojih vlažilnih in hranilnih lastnosti je idelno sredstvo za nego suhe kože in las. Spodbuja nastajanje kolagena in elastana in s tem preprečuje nastanek gubic – zato je odličen tudi za nego zrele kože. Ricinusovo olje deluje proti mozoljčkom in ogrcem, kožo čisti in hidrira.

RICINUSOVO OLJE ZA POSPEŠEVANJE RASTI LAS

Spodbuja rast trepalnic, las in obrvi. Redna uporaba prav tako stimulira rast nohtov, preprečuje izpadanje las in deluje proti prhljaju. Za rast obrvi ali las, ga vsak večer vtrite na želene predele. Nekaj kapljic z vatirano palčko nanesite tudi na zgornji del veke, ob koren trepalnic, da spodbudite ras trepalnic. Ricinusovo olje pomaga tudi pri urezninah, opeklinah, abrazijah. Uporablja se tudi proti brazgotinam, strijam in proti ekcemom.

Ricinusovo olje ali kristusova dlan je izjemno olje s številnimi koristnimi lastnostmi za vaše zdravje. Ricinusovo olje je koristno za nego telesa, ter izboljšanje rasti las. OrCa naravna kozmetika.

ZDRAVILNE LASTNOSTI RICINUSOVEGA OLJA 

To kar dela ricinusovo olje tako posebno, je 90% vsebnost redke ricinoleične kisline. Prav ta kislina naj bi bila, med drugim, razlog zdravilnosti ricinusovega olja, saj deluje izjemno dobro proti glivicam, plesnim, virusom, parazitom in bakterijam. Ricinusovo olje se že dolgo časa uporablja ob različnih težavah, kot so:

  • plešavost ali izguba las
  • išias
  • artritis
  • slaba cirkulacija
  • zaprtje
  • miomi in ciste
  • bradavice
  • bronhitisi in prehladi
  • avtoimuna stanja
  • Parkinsonova bolezen
  • epilesija

RICINUSOVO OLJE KOT ČISTILO ZA OBRAZ

Ricinusovo olje odlično odstranjuje tudi ličila. Spodaj najdete recept, kako lahko sami doma pripravite odstranjevalec ličil, glede na vaš tip kože:

Povzetek

Ricinusovo olje ni strup, ampak olje z izjemnimi koristmi in je močno poznano in cenjeno v naravni medicini. Bodite pozorni le, da vedno uporabite samo najbolj kvalitetno olje, ki svebuje olje prvega stiskanja in je tudi ekološko. Ne želite namreč, da olje, ki prodira globoko v kožo in limfo ter razstruplja, vsebuje tudi toksine. Ricinusovo olje se odsvetuje za uporabo pri nosečnicah, pri ljudeh z občutljivim želodcem in pri boleznih ledvic. Nikakor ga ne uživajte v prevelikih količinah, ker lahko izzove drisko in bruhanje.

Ekološko ricinusovo olje, 100ml, Fushi – Izdelek iz zgodbe

Ricinusovo olje se že tisočletja uporablja zaradi izjemnih terapevtskih lastnosti, ki jih nudi. Je zelo primeren za suho kožo in pomaga zmehčati kožo.

Diana vlahnič
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.