12. maja, 2010
|

Superhrana

Konopljina semena

Konopljina semena – prva po vsebnosti maščobnih kislin

Vsebuje kar 80% esencialnih maščobnih kislin, kar jo ponese v prvo vrsto po vsebnosti maščobnih hranil. Razmerje 3:1 Omega 6 in Omega 3 maščobnih kislin je pomembno v preprečevanju srčnih obolenj in ohranjanju celostnega zdravja. Prav to razmerje je tudi tisto, ki je idealno za zdravljenje aken, kuperoze in ekcemov. Konoplja je tudi edina rastlina, ki sama po sebi vsebuje vitamin D, kateri odigra pomembno vlogo pri absorbciji kalcija v telo.

Prav tem maščobnim kislinam gre zahvala za močnejše nohte in lase in mehkejšo kožo. Esencialne maščobne kisline imajo korist prav za vsako celico v telesu, saj jim pomagajo v boju proti različnim degenerativnim boleznim, vključujoč raka in kardiovaskularne bolezni.

Konopljina semena in gama linolenska kislina 

Konopljina semena in olje prav tako vsebujejo pomembno gama linolensko kislino (GLA), ki se pojavlja samo še v materinem mleku, nekaterih vrstah alg, ribah in svetlinovem olju, na telo pa ima številne pozitivne učinke – zmanjšuje tveganje pri boleznih srca in ožilja, blaži predmenstrualni sindrom, preprečuje strjevanje krvi, pomagala pa naj bi celo pri zdravljenju arterioskleroze, luskavice, alergij, očesnih bolezni. Konopljina semena vsebujejo tudi kalcij in železo, v manjših sledovih pa še nekatere druge minerale, ko so fosfor, magnezij, cink, baker in mangan.

Že žlica konopljinih semen na dan bo pomagala pri:

  • Krepitev srca in preprečevanje srčno žilnih  obolenja
  • Ugoden vpliv na lase, nohte in kožo
  • Uravnavanje metabolizma
  • Krepitev živčnega sistema, predvsem delovanje možganov
  • Lajšanje številnih bolezni – arterioskleroza, alergija, očesne bolezni, luskavica, čire in razjede, diabetes, simptomi menopavz


Tudi bogat vir beljakovin

Konopljina semena so tudi bogat vir beljakovin, saj vsebujejo kar trikrat več beljakovin kot soja. Beljakovine v konopljinem semenu zavzemajo 20%, od katerih je ena tretjina edestina in dve tretjini albuminov. Obe vrsti beljakovin sta visoko kakovostni in ju telo z lahkoto izkoristi v svojih procesih.

Konopljina semena lahko uporabite tako, da jih posujete po solati in kosmičih ali pa jih dodajte v jogurt, sendvič, omake in smutije. Več idej kako uporabiti in pripraviti konopljina semena pa najdete tudi na našem blogu med veganskimi recepti.


NAPIŠI KOMENTAR

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Diana avtorica člankov Orca

Diana Vlahinič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine​

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.


Facebook


Instagram

Pulsin presni konopljini proteini (250g), Naravni Proteini Pulsin

Izdelek iz zgodbe

Pulsin presni konopljini proteini (1kg)

Pulsin konopljini proteini so eden najbolj popolnih in hranljivih rastlinskih virov proteinov. Konoplja vsebuje vse esencialne aminokisline, veliko omega 3 maščobnih kislin in je bogata z vlakninami. 


Preveri v trgovini

Preveri še ostale prispevke​

Brezplacna e-knjiga top5

Prijavi se na Orca e-novice in dobiš e-knjigo TOP 5!

Izpolni spodnji obrazec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Košarica