Kelp alga lahko ščiti pred rakom, obenem pa razstruplja in varuje srce!

Kelp alga lahko ščiti pred rakom, obenem pa razstruplja in varuje srce!

Kelp je našel svoje mesto pod svetovnimi žarometi nekaj let nazaj, ko se je odvijala mednarodna raziskava in študij zobne gnilobe. V tej študiji so med drugim sodelovali tudi prebivalci plemena, ki živijo na skoraj 5.000m nadmorske višine v Perujskih Andih. Medtem, ko so jih preučeval, so opazili, da prav vsak posameznik nosi ob pasu privezan mali žakeljček. Iz radovednosti so pogledali v žakeljčke in našli kelp alge. Ko so jih povprašali, zakaj so opravili tako dolgo pot vse do oceana, samo da so si nabrali alge, so pokazali na žakeljček in jim odgovorili: “S tem varujemo srce.”

Nekje v svoji starodavni tradiciji so ta plemena v svoj jedilnik z namenom vključila hrano, ki jo danes podpirajo tudi sodobne biokemijske raziskave. Kelp, morske alge, bogate z jodom, kalcijem in ostalimi minerali, imajo lahko pomemben doprinos k zdravju srca in ožilja.

Leta 1950 je Cornellski profesor kmetijske kemije, George Cavanaugh, opravil raziskavo s piščanci in ugotovil, da imajo kokoške, ki jim je bila med hrano primešana tudi alga kelp, jajca s tršo lupino. Ta študija mu je dala idejo za uporabo kelpa pri ljudeh, kjer je ugotovil, da se zlomljene kosti človeka opazno hitreje celijo, če so jim v prehrano dodane alge. Bolj natančno, zlomljene kosti so se celile za 20% hitreje, če je bolnik v času okrevanja prejemal dnevno dozo kelpa.

Kelp je znan predvsem po svoji vrednosti joda, nujno potrebnega minerala za človeško telo. Ščitnica npr. potrebuje jod za svoje normalno delovanje, čeprav ga večini od nas pravzaprav primanjkuje.

Kelp vsebuje 46 različnih mineralov, 16 aminokislin in 11 vitaminov. Najbolje zastopani so jod, železo, kalij, fosfor in kalcij, od vitaminov pa Vitamin A in niacin (vitamin B3).

ŠTEVILNE KORISTI KELP ALGE 

1. Razstrupljanje

Kelp je rjava morska alga. Morsko rastlinje vsebuje 10 do 20 krat večjo vsebnost mineralov kot kopensko rastlinje in obilje vitaminov ter drugih mineralov. Kelp je bogat vir algina, ki pomirja črevesje, ki pomirja črevesje, znižuje povišane maščobe v krvi in pomaga pri vezavi in izločanju težkih kovin in drugih onesnaževalcev in toksinov.

Alginska kislina, kompleksni polisaharid, ki ga najdemo v Ascophyllumu, prehaja skozi telo neprebavljen in privlači ter veže nase težke kovine kot so arzen, kadmij, svinec, živo srebro (ki ga najdemo v amalgamskih plombah) in radioaktivne snovi kot je stroncij 90. Zaradi alkalnosti morskih alg, lahko pomaga uravnotežiti običajno zahodno prehrano, ki telo preveč zakisa.

2. Pomaga pri uravnavanju delovanja ščitnice:

Znanstveniki ugotavljajo, da kar 15% žensk trpi za zmernim do hudim pomanjkanjem joda in mnogo od teh, svoje diagnoze sploh ne pozna. Jod lahko spodbudi delovanje ščitničnih hormonov, ki so odgovorni za zdravo telesno delovanje. (pri težavah s ščitnico in pred jemanjem kelpa, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom)

3. Pomaga pri hidraciji telesa:

To je še posebno pomembno po bolezni ali preveliki izpostavljenosti vročini ali soncu.

4. Skrbi za zdrav metabolizem in nivo energije:

Pomanjkanje joda lahko povzroči len metabolizem in ga upočasni za kar 50%.

5. Zaradi svoje bazičnosti poskrbi za bazičnost telesa:

Odličen je za uporabo pri zakisanem organizmu ali vsesplošnem slabem počutju.

6. Varuje pred radioaktivnim sevanjem

7. Lahko deluje kot preventiva pred rakom (zlasti hormonsko odvisnim)

Lahko deluje kot preventiva pred rakom, ­ še zlasti pred hormonsko odvisnim rakom, tudi na jajčnikih, dojkah in maternici. Kar nekaj raziskav je bilo narejenih za omenjeno korist, med zadnjimi tudi raziskava na Berkely Univerzi, kjer so ugotovili, da je prehrana, ki je vključevala kelp, znantno znižala vrednosti seruma estradiola (“slabega” estrogena) pri ženskah.

Prav tako kelp vsebuje snov ‘fucoidan’, ki povzroči, da rakava celica umre sama (apoptoza). Najbrž zato ni presenečenje, da japonske ženske, ki imajo v svoji prehrani dovolj joda, obolevanja za rakom jajčnikov, maternice in prsi, praktično ne poznajo.

8. Je naravni diuretik

Zato pomaga pri izločanju zastane vode in posledično tudi toksinov.

9. Ima pa kelp tudi druge prednosti:

V tradicionalni medicini ga že leta uporabljajo za krepitev las in nohtov.

Nohti in lasje postanejo močnejši in debelejši, saj kelp podpira delovanje ščitnice in hipofize, ki pri tem igrata pomembno vlogo.

10. Je odlična hrana za vse ženske

Poleg joda, je opremljen s še številnimi drugimi pomembnimi hranili, kot že rečeno železom, kalijem in kalcijem, ki jih ženske med rednim mesečnim ciklom, nosečnostjo in dojenjem nekoliko izgubijo.

11. Je močan antioksidant s protivnetnim učinkom

Ker ima naravne antibiotične lastnosti, pomaga telesu graditi močan imunski sistem, pomaga tudi pri težavah s sinusi kot posledica alergij ter pri gripoznih in virusnih stanjih. Magnezij in železo v kelpu sta koristna za zdrav krvni obtok, saj ustvarjata ugodno okolje za nastanek rdečih krvničk. To daje telesu energijo in ustvarja idealne pogoje za uravnavanje homeostaze.

12. Prenizek pritisk

Kelp je lahko v pomoč tudi ljudem, ki imajo težave s prenizkim pritiskom. Čeprav to stanje ni nevarno, pa je lahko zelo neprijetno in alge kelp lahko s svojo naravno vsebnostjo joda, kalija in drugih mineralov pripomore k boljšemu počutju.

Pred leti so znantveniki odkrili, da ljudje v svoji prehrani pojemo bistveno premalo joda, kot bi ga morali za normalno delovanje vitalnih organov. Zato so sklenili, da ga bodo začeli umetno dodajati soli, saj je to izdelek, ki ne manjka v nobeni kuhinji. A danes se mnogo ljudi uporabi soli v svoji prehrani izogiba iz zdravstvenih razlogov (bolezni srca in ožilja, zadrževanje vode), zato je jod smiselno dodajati na svoj jedilnik v najbolj naravni obliki. Ena izmed možnosti je tudi alga kelp.

Tradicionalna kitajska medicina in kelp

V tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini je znana uporaba različnih vrst alg za krepitev delovanja telesa.

Alga kelp v TKM podpira predvsem meridiane ledvic, jeter in želodca in se priporoča za krepitev trebušne slinavke/vranice/želodca (ti trije organi v TKM nastopajo skupaj), spodbuja uriniranje in zmanjšuje otekline: edem nog in sindrom nemirnih nog. Krepi tudi sklepe.

Pri sta na voljo visoko kvalitetna ekološka izdelka kelp alge in sicer ekološka Viridian kelp alga, ki zagotavlja 200ug joda ali ekološka Fushi kelp alga v kapsulah. Ne vsebujeta nobenih polnil, barvil, veziv ali drugih dodatkov in tako zagotavljata 100% naraven izdelek.

Ekološka Viridian kelp alga in ekološka Fushi kelp alga ne vsebujeta nobenih polnil, barvil, veziv ali drugih dodatkov in tako zagotavljata 100% naraven izdelek.

Če imate težave s preveč aktivno ščitnico ali avtoimunim stanjem ščitnice, se morate pred uživanjem kelp alge najprej posvetovati s svojim zdravnikom. Kelp alge ni priporočljivo uživati z anikoagulanti.


NAPIŠI KOMENTAR

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Diana avtorica člankov Orca

Diana Vlahinič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine​

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.


Facebook


Instagram

Izdelek iz zgodbe

Ekološki Kelp, 600mg (90 kapsul)

Certificirani ekološki kelp iz trajnostnih in obnovljivih virov.


Preveri v trgovini

Preveri še ostale prispevke​

Brezplacna e-knjiga top5

Prijavi se na Orca e-novice in dobiš e-knjigo TOP 5!

Izpolni spodnji obrazec.