30. junija, 2018
|

Domača lekarna

Bromelain – encim, ki deluje protibolečinsko, uničuje parazite in rakave celice

Bromelain, prehransko dopolnilo - encim, ki umirja vnetja, deluje protibolečinsko, ter uničuje parazite in rakave celice. Najdemo ga tudi v jedru ananasa. OrCa naravna kozmetika.

Bromelain

Jedro ananasa je izjemno bogato z encimom bromelain, ki ima številne zdravju koristne lastnosti, vse od spodbujanja delovanja prebave do pobijanja parazitov in kancerogenih celic v telesu.

Bromelain je prvič izoliral venezuelski kemik leta 1891 in ko so ugotovili njegovo blagodejno delovanje, je postal tako dragocen, da ga je leta 1957 Nemška komisija E (German Commission E; vladna regulatorna agencija, ki je bila ustanovljena leta 1978, sestavljali pa so jo znanstveniki, toksikologi, zdravniki in farmacevti) odobrila za zdravljenje oteklin in vnetij po operacijah.

Ljudstva v osrednji in južni afriki so bromelain proti vnetjem in prebavnim težavam uporabljala že stoletja prej, preden so ga leta 1957 v Nemčiji priznali tudi kot terapevtsko dopolnilo.

BROMELAIN KOT PREBAVNI ENCIM

Ker je bromelain proteolitični encim (sodeluje pri razgradnji beljakovin) je izjemno pomemben za prebavni trakt, saj pomaga razgraditi beljakovine iz hrane. Kadar beljakovine iz hrane, ki jo pojemo, niso primerno razgrajene na aminokisline (kar se zgodi, ko je nivo naše želodčne kisline prenizek ali imamo pomanjkanje prebavnih encimov), naše telo ne dobi potrebnih gradnikov, ki delujejo kot prekurzorji za nevrotransmiterje.

BROMELAIN IN PARAZITI

Prav to prebavno delovanje na beljakovine je razlog, zakaj je ananas tako odlična hrana proti parazitom. Bromelain ima namreč uničujoče učinke na parazite in redno uživanje lahko pomaga, da ti v črevesju ne porastejo v patogeno stanje. Ker bromelain razgrajuje beljakovine, razgradi tudi snov, ki jo paraziti izločajo, da jih ta ščiti pred našimi uničujočimi prebavnimi sokovi. Bromelain razgradi to njihovo zaščito in omogoči, da jih naši prebavni sokovi in imunski sistem uničijo in izločijo.

Pri težavah s paraziti (ali kot preventivno zaščito pred njimi), poleg bromelaina, toplo priporočam tudi Viridanov kompleks nageljnovih žbic, ki se uporablja kot antiparazitsko prehransko dopolnilo in deluje odlično.

BROMELAIN IN RAK

Zelo pomembna študija, objavljena leta 2007 v Planta Medica je pokazala, da je bil bromelain boljši od kemoterapevtskega zdravila 5-FU (5-fluorouracil) za zdravljenje raka pri živalih. Raziskovalci so navedli: “Ta protitumorski učinek [bromelaina] je bil boljši od tistega pri 5-FU [5-fluorouracilu], katerega indeks preživetja je bil približno 263%, glede na nezdravljeno kontrolo.” Bromelain je na drugi strani dosegel indeks preživetja 318% pri miših, ki so jih zdravili z 12,5 mg/kg.

5-FU je uporabljen za zdravljenje raka že več kot 40 let, vendar je njegov glavni problem ta, da poleg rakavih ubije ali nepovratno poškoduje tudi zdrave celice in tkiva. Bromelain namesto tega kaže “selektivno citotoksičnost”, kar pomeni, da je sposoben izkoreniniti rakave celice s postopkom samorazkrajanja, imenovanim apoptoza (programirana celična smrt), medtem, ko zdrave celice ostanejo nepoškodovane.

Podobno, kot bromelain razgradi zaščito plast parazitov in omogoči, da jih napade naš imunski sistem, razgradi tudi debelo proteinsko plast tumorjev in jih na ta način izpostavi našemu imunskemu sistemu, da jih ta napade. Ravno ta zaščitna proteinska plast je eden od vzrokov, zakaj je rak tako težko zdraviti in encimi, kot je bromelain, so zato ključni za naše zdravje.

BROMELAIN IN VENE/KRČNE ŽILE

Bromelain lahko pomaga pri številnih težavah ven, saj ohranja pretok krvi in preprečuje krvne strdke. Prav tako zmanjša otekline in bolečine, ki spremljajo varikozne vene (krčne žile) in pomaga tudi pri hemeroidih. Če bromelain uživate v obliki prehranskega dopolnila, boste hitro opazili spremembe na bolje.

Bromelain pomaga redčiti kri kar lahko pomaga zmajšati otekline in vnetje, zato lahko bromelain uporabljamo tudi po operaciji (v dogovoru z zdravnikom) ali poškodbah, saj bo telo okrevalo hitreje.


Bromelain, prehransko dopolnilo - encim, ki umirja vnetja, deluje protibolečinsko, ter uničuje parazite in rakave celice. Najdemo ga tudi v jedru ananasa. OrCa naravna kozmetika.

BROMELAIN IN ARTRITIS

Zaradi svojega izjemnega protivnetnega in protibolečinskega delovanja se bromelain izredno dobro obnese pri artritisu, saj umirja vnetje in zmanjša otekline ter lahko deluje tudi na umirjanje bolečine. Ob artritisu poleg bromelaina svetujem tudi uživanje potentnega standardiziranega izvlečka kurkuminoidov (ni dovolj le uživati kurkume, ker je premalo potentna z aktivnimi učinkovinami) in standardiziranim izvlečkom bosvelije. Pri nas je že na voljo kot kompleks vseh aktivnih učinkovin.

SINUZITIS/BRONHITIS

Protivnetni učinki bromelaina so verjetno razlog zakaj je ta encim učinkovit tudi pri ljudeh, ki imajo težave s sinuzitisi. Raziskave so pokazale dobre do odlične učinke delovanja bromelaina pri kar 87% ljudi, ki so si pomagali s tem encimom. Pri ljudeh z bronhitisom je bilo dokazano, da ima bromelain učinek na zatiranje kašlja in zmanjšanje gostote sluzi, opažene pa so bile tudi izboljšave pri zmogljivosti in delovanju pljuč.

BROMELAIN IN CELULIT

Bromelain lahko pomaga pri izgubi celulita in skrbi za bolj gladek in napet videz, brez pomarančne kože, saj pospešuje odvajanje vode, zmanjšuje otekline in blagodejno vpliva na videz kože.

BROMELAIN IN PREBAVA

Bromelain je prebavni encim zato odlično pomaga pri težavah povezanih s prebavo, kot so zaprtje, driska in sindrom razdraženega črevesja. Bromelain in druga stanja: Bromelain lahko pomaga pri virusnih in bakterijskih infekcijah v telesu in deluje odlično kot pomoč pri kašlju in prehladu.

BROMELAIN ALI ANANAS?

Bromelain se kot rečeno nahaja v ananasu oz. v jedru ananasa, ki ni najbolj okusno in je tudi precej trdo, zato ga večinoma ne pojemo; a tudi, če bi ga, samo živilo ni dovolj močno, da bi imelo uživanje ananasa terapevtski učinek, zato se pri določenih stanjih svetuje uživanje potentnega bromelaina v kapsulah, ki zagotavlja primerno standardizirano dozažo bromelaina.

Nemška komisija E je svetovala uživanje od 80 do 320mg bromelaina 2-3 krat dnevno. Za specifična stanja, kot je npr. artiritis, pa so potrebne višje koncentracije; pri artritisu se svetuje od 500 do 2.000mg bromelaina na dan (v dveh deljenih odmerkih). Bromelain lahko vpliva na delovanje določenih zdravil, zato je potrebna previdnost (in odobritev zdravnika) pri naslednjih zdravilih:

  • antibiotiki (lahko vpliva na absorbcijo in delovanje antibiotika),
  • zdravilih za redčenje krvi (ker tudi bromelain redči kri) in
  • pomirjevalih (lahko vpliva na učinek pomirjevala).

Če boste uživali bromelain za vsa opisana stanja, razen za prebavo, ga zaužijte na prazen želodec, ne s hrano, saj bo v nasprotnem primeru deloval kot prebavni encim in bo razgrajeval hrano. Če želite njegov učinek prebavnega encima (torej, da vam pomaga razgraditi hrano (beljakovine), ki jo pojeste) pa ga vzemite s hrano.

Pri prehranskem dodatku bodite pozorni, da vsebuje dovolj visoko standardizirano vsebnost bromelaina GDU/gram. Viridian bromelain izvleček je standardiziran kar na 2.000GDU/gram, na voljo pa je v pakiranju 30 kapsul ali 90 kapsul.


NAPIŠI KOMENTAR

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Diana avtorica člankov Orca

Diana Vlahinič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine​

Za dodatno pomoč ali nasvet smo na voljo v naši trgovini OrCa, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali pa nas kontaktirajte tukaj.


Facebook


Instagram

Bromelain 500 mg, 30 kapsul. Viridian Nutrition, naravni prehranski dodatki.

Izdelek iz zgodbe

Bromelain, 500mg (30 kapsul)

Ekstrakt pridobljen iz ananasovega stebla (bromelain 2000GDU/gram).


Preveri v trgovini

Preveri še ostale prispevke​

Brezplacna e-knjiga top5

Prijavi se na Orca e-novice in dobiš e-knjigo TOP 5!

Izpolni spodnji obrazec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Košarica