orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Čaji in tinkture

Ne spreglejte ...



logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1


slani muffiniPa nam je končno uspelo spisati receptek za božanske slane muffine, z našima dvema priljubljenima sestavinama! S pomočjo žajblja in buče smo namreč pripravili odlično slano različico muffinov, ki jih lahko postrežete samostojno, s kakšno pomako, ali pa kot prilogo glavni jedi (namesto kruha). Prav tako jih lahko zamrznete, saj so odtajani prav tako odlični.  Tokrat smo mislili tudi na tiste, ki v receptih ne marajo veliko različnih sestavin :)

Potrebuješ:
- 2 skodelici pirine moke
- 1 skodelico ovsenih kosmičev
- 1,5 čajne žličke vinskega kamna
- 1,5 čajne žličke sode bikarbone
- 2 čajni žlički himalajske soli
- 1/2 skodelice ekološkega žajblja
- 4 skodelice bučnega pireja (bučo narežite na koščke, lahko z lupino in kuhajte v vodi, dokler ne postane mehka. Ko je kuhana, jo zmiksajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom v kašo)
- 1/2 skodelice olivnega olja
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa

Postopek:
- Vse suhe sestavine zmešaš v eni skledi (moka, ovseni kosmiči, vinski kamen, soda bikarbona, sol). Nato primešaš še žajbelj.
- V zmes dodaš še bučni pire, oljčno olje in jabolčni kis in premešaš.
- Maso razdeliš v pekač za muffine in ga postaviš v že ogreto pečico. Pečeš na 160 stopinj  približno 35 minut. Z zobotrebcem lahko poskusiš, če so že pečeni.
Pa dober tek! :)
krompir kokosNaslednja jed pa vedno in znova povsem navduši čisto vse jedce! Priprava je kot vedno pri nas hitra in enostavna, okus pa neverjeten! :)

Potrebuješ:
- 500g krompirja
- 1 skodelica indijaksih oreščkov (namočenih 15 minut in sesekljanih na grobe kose)
- 1/2 skodelice Bioin ekoloških konopljinih semen
- 1 skodelica graha (zamrznjenega ali svežega)
- 2 skodelici češnjevih paradižnikov (lahko tudi navadnih, narezanega na kose)
- 2 jedilni žlici paradižnikove paste
- 1/2 čajne žličke zrn kumine
- 1/2 čajne žličke kajenskega popra
- 1/2 čajne žliček koriandra v prahu
- 1/2 čajne žličke garam masale (po želji)
- 1 pločevinka kokosovega mleka (lahko tudi lahkega kokosovega mleka:))
- 1 jedilna žlica oljčnega olja
- pest sveže bazilike (imamo srečo, ker jo gojimo kar doma v cvetličnih lončkih, sicer pa lahko svežo zamenjate tudi s suho baziliko)
- sol in poper


Postopek:
- V veliko, segreto ponev zliješ žlico oljčnega olja ter dodaš zrna kumine. Ko začnejo pokati, dodaš indijske oreščke in jih rahlo popečeš. Dodaš že "na tri-četrt" skuhan krompir in dobro pomešaš, da se tudi krompir prekrije z oljem.

- V 1/2 skodelice vode zamešaš paradižnikovo pasto in vmešaš v ponev. Dodaš še paradižnike in kuhaš še kakšnih 10 minut. Nato dodaš vse začimbe (kajenski poper, koriander, garam masala) in dobro premešaš. Kuhaš še 3-5 minut. Dodaš kokosovo mleko in grah. Kuhaš, dokler se omaka ne zgosti. Odstaviš z ognja, po okusu soliš in popraš, dodaš še konopljina semena in baziliko.

Postrežeš na prikupnih krožničkih in uživaš v mavrici barv.  Dober tek!
ameriske chocodelic palacinkeDanes pripravljamo odlične "ameriške" palačinke s Chocodelic presenečenjem :)

Potrebujete:
- 2 skodelici pirine moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička vinskega kamna (nadomestek pecilnega praška, ki je brez fosfatov)
- 1 jedilna žlica sladila (kokosov sladkor ...)
- skodelica rastlinskega mleka (sojino, riževo, ovseno, mandljevo...)
- 3 čajn žlički rastlinskega olja
- Chocodelic murve, oblite s presno čokolado

Postopka pa se lotite takole:
- V skledi najprej zmešate suhe sestavine. Nato dodajte skodelico rastlinskega mleka in vmešajte še olje. Na koncu, ko zmes postane homogena, vmešajte še Chocodelic murve.
- Na segreti ponvici stopite dve kapljici olja in vlivajte maso. Zmanjšajto temperaturo ognja, da se palačinke zapečejo s spodnje strani, ta čas lahko ponvico tudi pokrijete. Ko je spodnja stran palačinke zapečena, palačinko obrnite in jo popecite še na drugi strani. Komur paše, lahko na pečene palačinke doda majhno žličko rastlinske margarine. Njam! :)
martinovoMartinovi mlinci v veganski različici! :)

Recept za mlince:
Iz moke, vode, malo olja in soli zamesiš voljno testo. Oblikuješ majhne kroglice in jih sploščiš v "palačinkice". Na vroči (suhi) plošči jih na obeh straneh popečeš in zložiš na kupček. Počakaš še, da se ohladijo. Preden jih postrežeš, jih razlomiš na manjše kose in zaliješ z vrelo vodo (za zelo kratek čas).

Recept za fižolovo prilogo:
Rdeč in rjav fižol odcediš iz pločevinke in splakneš. Na olju prepražiš veliko rdeče čebule, dodaš obe vrsti fižola in ob stalnem mešanju, pregreješ. Soliš, popraš po okusu. Po želji lahko dodaš tudi kapljico rdečega vina ali nekaj čilija (po želji in okusu:)). Nekaj fižola lahko pretlačiš, nekaj pa naj ga ostane v kosih.

Recept za dušeno rdeče zelje:
Olupiš jabolko in ga naribaš. Čebulo sesekljaš, zeljne liste pa narežeš na trakove in odstraniš glavne žile. V kozici na olju prepražiš čebulo, da postekleni, nato dodaš žličko sladila po želji (slad kokosovih cvetov, odlično pa se obnese tudi agavin sirup) in zaliješ z vinom (kislina v vinu prepreči, da bi zelje med kuhanjem pomodrelo, obenem pa poskrbi za aromo). V posodo dodaš še zelje in muškatni orešček. Soliš po okusu, nato pa dodaš malo ekološke jušne osnove. Zelje dušiš kakšne pol ure, 10 minut pred koncem pa mu dodaš še naribano jabolko.
Poleg pripravimo še kakšne domače polpete ali pa domače veganske klobasice (iz leče in kamuta, z dodatkom česna:). Njam njam!
pesin dipRecept za pesin dip v moji najljubši izvedbi :)
Za to jed, ki je hitro pripravljena in precej ugodna za naš žep, potrebujemo:
- 2 veliki surovi rdeči pesi
- vodo in ščep soli

za kasneje:
- 1 čajno žličko oljčnega olja
- 1/4 čajne žličke nerafinirane soli
- 1/4 čajne žličke črnega popra
- ščepec kajenskega popra
- 2 jedilni žlici Bioin jedilnih konopljinih semen
- 1 jedilna žlica agavinega/javorjevega sirupa
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
(po želji lahko dodate še kakšno rdečo čebulo, se odlično ujame, lahko tudi česen...)


Peso olupite, jo narežite na poljubne koščke in kuhajte v osoljeni vodi, do mehkega. Običajno potrebuje kakšnih 20 minut (odvisno od velikosti narezanih kosov).  Ko je pesa kuhana, jo odcedite in prestavite v ponvico, z vsemi ostalimi sestavinami, izpustite le agavin/javorjev sirup in jabolčni kis. Peso pražite na visoki temperaturi toliko časa, da začne ob straneh karamelizirati. Nato dodate sladilo in pustite, da se rahlo zapeče. Odstavite z ognja. Ko je pesa še v ponvici, polijte preko jabolčni kis (lahko malce zacvrči, a barve bodo zaradi tega še intenzivnejše:)). Do konca jo lahko zmiksate v blenderju ali pa pustite v malih koščkih.

Tole je nadvse okusno kot dip/omakica, zajemate pa lahko npr. s popečinimi kruhki ali tortiljami, pa tudi s korenčkom ali stebelno zeleno :) Ali pa na popečen kruhek namažete postrgan avokado, malenkost posolite in dodate še eno žlico te krasne roza omakice :)
sivkina tortaPoznate sivko? ♥

»Sivka verjetno izhaja iz zahodnega Sredozemlja. Njeno ime je izpeljanka latinskega glagola ´lavare´, kar pomeni ´umivati´. To gotovo ni naključje, saj so jo v svojih kopelih uporabljale že antične Rimljanke. Pri nas je postala znana šele nekaj stoletij pozneje, v srednjem veku. Njen sloves rastline, ki čisti in ščiti, je postal znan po tem, ko izdelovalci rokavic iz Grassa, ki so rokavice dišavili z lavandinim oljem, niso poznali kuge. To je spodbudilo široko uporabo sivke, ki so jo nosli v vrečkah na telesu kot zaščito pred boleznijo." ~ knjiga Ščepec rešitve; Zamolčane zdravilne moči začimb (Sanja Lončar idr.)

Sivka je prav zares vsestranska rastlina in en izmed največjih zakladov Narave. V baroku je bilo v Franciji modno z njo odišavljati sladice, recimo vročo čokolado, biskvit, sladoled. Njena uporaba v kulinariki se je ohranila vse do danes.

Tako vam tudi danes razkrivamo prav poseben recept – za Sivkino&limonino presno tortico. Tortica je bogata s hranili in mikroelementi, vse skupaj pa dobro povežejo še zdravilne lastnosti sivke. Dobimo pravo slastno harmonijo okusov, ki ne razočara.

Za presno tortico boste potrebovali:

Za »testo«:
- pol skodelice namočenih datljev
- 1,5 skodelice namočenih oreščkov (odlično se obnesejo orehi, mandlji ali pa kombinacija obojega)

Za maso:
- 3 skodelice namočenih indijskih oreščkov
- ¾ skodelice limoninega soka
- 2/3 skodelice javorjevega/agavinega sirupa
- ¾ skodelice kokosovega olja
- 1 čajna žlička himalajske soli
- 3 čajne žličke bio sivke
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za testo zmiksajte v blenderju. Maso s prsti pritisnite ob dno posodice, v kateri bo torta. Potem v blenderju zmiksajte še sestavine za maso. Maso naložite po »testu«. Vse skupaj postavite v hladilnik, za kakšne dve ali tri ure.

Ko bo presna tortica primerno ohlajena, jo previdno narežite in postrezite. Po prvem ugrizu, garantitano, zaslišiš peti angelčke. :) Tako zelo je dobra. :)
kamutovetestenineČe komu manjka idej kaj pripraviti za okusno in enostavno kosilce, ki bo navdušilo vaše najdražje, smo v pomoč pripravili nov recept! :) Za nadvse okusno kosilce za 4 osebe, ki je pripravljeno v pičlih parih minutkah, potrebujemo:

- kamutove testenine (količino odmerite po želji (ali lakoti posameznika :))
- 3 do 4 skodelice nasekljane zamrznjene špinače
- 1 konzervo fižola
- 3/4 skodelice jedilnega kvasa v kosmičih
- 1/2 čajne žličke nerafinirane morske soli
- 3 jedilne žlice Bioin ekoloških konopljinih semen
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 2 jedilni žlici veganske majoneze (poljubno); to lahko zamenjate tudi z ovseno/riževo/sojino smetano
- rdeč poper v lističih; po želji lahko zamenjate s čilijem

Testenine skuhajte po navodilih na embalažali. Tekočino v konzervi odcedite, fižol pa splaknite pod tekočo vodo.
V ponvici stopite žličko olja/kokosovega masla in pripravite špinačo. Počakajte, da se raztopi, malenkost posolite (res malo) in primešajte še zmes veganske majoneze (ali rastlinske smetane) in jedilnega kvasa v kosmičih. V špinačno omako nato primešajte testenine in fižolček, vse skupaj še na hitro pokuhajte, minutko ali dve, nato pa ponvico odstavite z ognja. Na koncu primešajte še konopljina semena. Po vrhu kanite par kapljic limoninega soka.

Predenite na krožnike in potresite z malo popra (ali s čilijem v prahu). Kosilo je končano in pripravljeno za lačne jedce! :)
palacinke2To pa je naša "comfort food" :) Na vrsto pride takrat, ko si želimo dan odeti v tople odtenke in polne okuse, prijetne spomine in sončno energijo. Priprava je hitra in enostavna, postopek pa podoben peki navadnih palačink. Postrežeš jih lahko za zajtrk, krasne so za malico, lahko večerjo ali pa jih pri kosilu pridružiš lečinim polpetkom in praženi zelenjavi.  Se vam že cedijo sline? :)

Potrebuješ:
- 1 skodelica čičerikine moke
- 1,5 skodelice vode
- 1 čajna žlička himalajske soli
- 1/4 čajne žličke kurkume v prahu
- 1/4 čajne žličke česna v prahu
- 2 jedilni žlici Bioin ekoloških konopljinih semen
- sušene paradižnike v olju (narezane na manjše koščke)
- po okusu lahko še 1 čajno žličko kumine, koriandra, čilija

Vse sestavine zmešajte v posodici. Če se vam zdi masa pregosta, dodajte še malo vode. Segrejte ponvico in stopite nekaj kokosovega masla ali drugega hladno stiskanega rastlinskega olja. Maso vlijte v ponvico in pecite na majhnem ognju, da se spodnja stran primerno zapeče. Palačinko obrnite in popecite še na drugi strani. Pojeste jo lahko samostojno ali z dodatkom poljubne zelenjave (surove ali rahlo popečene).
Njam! Pa dober tek! :)
halloweenČim večkrat se v življenju prepustite igrivi otroški domišljiji, katero lahko uporabite tudi v kuhinji, če ne drugače, pa vsaj ob posebnih priložnostih, kot je npr. noč čarovnic ali pust. Za vas smo zato pripravili enostaven, hiter a nadvse zabaven recept, ki je povrhu vsega še zelo okusen in zato primeren prav za vse priložnosti! :)

Za Halloween namaz potrebuješ:
- 2 stroka česna
- 300 gramov črnega fižola (se ga namoči in skuha)
- 2 jedilni žlici tahinija
- 3 do 4 jedilne žlice limetinega (ali limoninega) soka
- 1 čajna žlička kumine
- 2 jedilni žlici Bioin ekoloških konopljinih semen
- 1/8 do 1/4 čajne žličke popra (po okusu)
- 3 jedilne žlice nesladkanega sojinega jogurta
- 1/2 čajne žličke himalajske soli

Za dekoracijo pa: lahko sojino/riževo/ovseno smetano ali tahini

Vse sestavine zmiksaš v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Maso naložiš v posodico in vrh poravnaš. S smetano narišeš pajkovo mrežo in v sredino postaviš plastičnega pajkca. :)

Naj se sveti in iskri od domišljije, od nagajivosti in od uresničevanja otroških idej! :)
muffiniRazkrivamo recept, ki bo navdušil male srčke, partnerje, morda starše in še bolj pomembno - vas same. :) 

Preprost receptek za bananino-lešnikove muffine

Suhe sestavine:
- 2 skodelici polnovredne moke
- 3/4 skodelice nerafiniranega rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke himalajske soli

Mokre sestavine:
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- 2 skodelici zmečkanih zrelih banan
- 4 jedilne žlice tople vode
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 do 4 jedilne žlice rastlinskega mleka (proseno, riževo, lešnikovo,...)

Dodatek: 3/4 skodelice Chocodelic lešnikov, oblitih s presno čokolado

Segrejte pečico na 180 stopinj. V posodi zmešajte suhe sestavine in v drugi posodi še mokre sestavine. Suhim sestavinam počasi dodajate zmes mokrih sestavin in počasi vmešajte. Na koncu v gotovo zmes vmešajte še Chocodelic lešnike. Pladenj za muffine premažite z oljem ali vegansko margarino ali pa vanj postavite papirnate posodice za muffine. Vsako posodico napolnite z maso le do 3/4. Muffine pecite 18-20 minut.

Naj se dan začne sladko in dober tek! :)
chocodelichotchocolateZa ležerno soboto, crkljanje in uživanje! :)

Potrebuješ:
- 1 skodelico rastlinskega mleka (mandljevega, ovsenega, riževega ali po želji)
- 1 vrečka Chocodelic Goji jagod
- 3/4 pločevinke kokosovega mleka
- ščep cimeta v prahu

Segrejete rastlinsko mleko in kokosovo mleko (iz pločevinke je nekoliko gostejše konsistence). Ni potrebno do vretja, lahko ga le nekoliko pogrejete. Vanj stresete vrečko Chocodelic ekoloških goji jagod oblitih s čokolado, vse skupaj zmiksate v blenderju in dodate še ščep cimeta v prahu. Mhmm ... Takole se mi pogrejemo v mrzlo jutro in začnemo dan! :)
jabolkakaramelaV OrCi smo se spomnili nostalgičnih časov, ko je zadišalo po karameli in sadnih vonjavah :) Jabolka so res zakon :)

Sestavine

Za karamelni preliv potrebujemo:
- 1 skodelico indijskih oreščkov
- 6 žlic vode
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- velikodušen ščepec himalajske soli

Za hrustljavo prevleko potrebujemo:
- 3/4 skodelice sesekljanih oreškov (lahko tudi indijske oreščke)
- 1/2 skodelice kakovostnega kakava (po možnosti presnega)

Za jabolka potrebujemo:
- 4 jabolka
- 4 palčke (lahko si jih pripravite sami iz jablanovih vej)

Postopek:

Karamelno-javorjev preliv
Zmešajte vse sestavine v mešalniku na visoki hitrosti do zelo gladka mase. Zmes nalijte v skledo in jo postavite v hladilnik za cca. 3 ure, da se zgosti. Nataknite palčke skozi središče jabolk. Pomočite jabolka v karamelo, da se zmes prime okoli jabolk.

Hrustljava prevleka
Oreščke in kakav zmešajte skupaj v posodi in jih pretresite na krožnik. S karamelo prevelečena jabolka nato enakomerno prekrijte s hrustljavo prevleko in jih postavite na krožnik.

Dober tek! :)
jutranji piskotiPo jutru se dan pozna, pravijo, zato ga je najbolje začeti z nadvse okusnim zajtrkom. Naši nadvse zdravi in okusni veganski piškotki so kat nalašč za popolno jutro. :)
Za odlične jutranje (ali celodnevne:)) piškote, potrebujemo:

- skodelico in pol ovsenih kosmičev
- skodelico kokosovih ostružkov
- 1 jedilno žlico lanenih semen
- 1 jedilno žlico Bioin ekoloških konopljinih semen
- 3/4 skodelice grobo nadrobljenih orehov (pekan ali navadnih)
- 1/2 skodelice rozin/ameriških brusnic
- 3 zelo zrele banane, zmečkane
- 1/4 skodelice kokosovega masla
- 1 jedilna žlica agavinega sirupa
- 1 čajna žlička Bioin ekološke mace v prahu
- 1 čajna žlička vanilije v prahu (ali 1 vanilijin strok)
- 1/2 čajne žličke neprečiščene morske soli

Pečico segrejte na 350 stopinj Celzija. V posodi zmešajte ovsene kosmiče, kokosove ostružke, lanena semena, konopljina semena, orehe in brusnice/rozine. Dodajte zmečkane banane, kokosovo maslo, agavin sirup, maco, vanilijo in sol.

Oblikujte piškotke in jih odlagajte na papir za peko. Pri 350 stopinjah jih pecite 25 minut.

Mhmmm, imejte sladek dan! :)
jabolkaSpomini na pečena jabolka v babičini kuhinji pogrejejo srce, okus po njih pa ogreje še želodček.

Potrebuješ:
- jabolka
- cimet

Jabolka izdolbeš, odstraniš pečke in narediš prostor za (poznejši) nadev. Notranjost narahlo potreseš s cimetom in jabolka zložiš na pekač. Na dno pekača naliješ za pol prsta vode. Pečeš pri 180 stopinjah, kakšnih 35 minut.

Za nadev potrebuješ:
- zamrznjene banane
- ščep vanilije v prahu
- 1 čajno žličko Bioin ekološke Mace v prahu
- 2 do 3 namočene datlje
- namočene rozine
(namesto banan, vanilije v prahu in datljev lahko uporabiš tudi rastlinski sladoled z okusom vanilije, ki ga narahlo stepeš, da postane bolj kremast, nato dodaš maco in rozine)

Zamrznjene banane, vanilijo, datlje in maco zmiksaš v blenderju v homogeno maso ter na roko vmešaš še rozine. Ko so jabolka pečena, vsakega nadevaš s pripravljeno zmesjo. Nadevana jabolka nato le še pokapljaš z javorjevim sirupom in potreseš z orehi.

Za konec še začiniš z veliko mero ljubezni in postrežeš. :)
bucna panakotaSte že kdaj jedli bučno panakoto? Ne? Verjetno tudi veganske bučne panakote še ne, kajne? :) Nič zato, tudi mi je nismo, dokler nismo odkrili in sporbali sledečega recepta, ki nas je navdušil! :) Hiter povzetek dela v kuhinji: zelo malo umazane posode, popolnoma nič packarije, čas priprave sila všečen, okus pa nadpovprečno božanski :) Ste za eno takšno "bučno" pustolovščino?

Potrebuješ:
- 400 ml kokosovega mleka (tistega iz konzerve)
- 2 in pol čajni žlički vanilije v prahu
- 2 čajni žlički Bioin ekološke Mace v prahu
- 2 čajni žlički agar-agarja
- 85g agavinega sirupa
- 2 jedilni žlici + 2 čajni žlički nerafiniranega rjavega sladkorja
- 1/4 čajne žličke cimeta v prahu
- 350g bučnega pireja (pripravite ga tako, da bučo razrežete, očistite semen in postavite na pekač z notranjostjo buče navzdol. Pečete 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Ko je buča pečena, bo olupek postal temno oranžne barve, sredica pa bo mehka. Pekač postavite iz pečice in počakajte, da se buča nekoliko ohladi. Postrgajte sredico in jo zmiksajte v blenderju do gladkega.)
- ščep nerafinirane morske soli
- rastlinsko smetano (po želji)

Postopka se lotite takole:
Vse sestavine dajte v posodo, ki jo segrevate na ognju do vretja. Ko zavre, ogenj zmanjšajte in zmes počasi kuhajte še 15 minut. Občasno premešajte.
Po 15-ih minutah zmes prelijte v 8 krasnih skodelic in jih pred serviranjem za vsaj dve uri postavite v hladilnik. Postrezite z vegansko smetano. :)

Dober tek! :)
kokiceZa lenobne večere, kjer najbolj paše udoben kavč, topla odeja, boljša polovica, odličen film, topel čaj in velika skleda kokic pa sledi naslednji receptek, kajti naše kokice niso navadne kokice. O ne, mi obožujemo zelene kokice! :)

Čeprav morda na prvi pogled ne izgledajo najbolj mamljive, vam vsi v OrCi prisežemo, da je njihov okus božanski!

Recept je sila preprost, potrebuješ le:
- 4 jedilne žlice jedilnega kvasa v kosmičih
- 1 čajna žlička Bioin ekološke Spiruline v prahu
- 1/4 čajne žličke nerafinirane morske soli
- 1/8 čajne žličke kajenskega popra (ali po okusu)
- 1/2 čajne žličke česna v prahu

Spirulinina zeliščna sol je vsestransko uporabna, lahko jo potresete po kokicah, po domačem čipsu, po tortiljah, po solatah, dipih in namazih.
Imejte super prijeten večer!
bucni polpetiTokrat zelo, zelo hiter recept, a všečen prav vsem :)

Potrebuješ:
- 1 pločevinko čičerike
- polovično količino bučnega pireja (pripravite ga tako, da bučo razrežete, očistite semen in postavite na pekač z notranjostjo buče navzdol. Pečete 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Ko je buča pečena, bo olupek postal temno oranžne barve, sredica pa bo mehka. Pekač postavite iz pečice in počakajte, da se buča nekoliko ohladi. Postrgajte sredico in jo zmiksajte v blenderju do gladkega.)
- 1/4 skodelice Bioin ekoloških konopljinih semen
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- poper in sol po okusu
- 1 do 2 čajni žlički moke, ki pomaga kot vezivo
- 1 skodelico krušnih drobtin
- olje za cvrtje (predlagamo kokosovo olje)

Postopka se lotite takole:
- Čičeriko splaknite pod tekočo vodo. Zmešajte jo skupaj z bučnim pirejem v (kolikor toliko) gladko zmes.
- Dodajte začimbe po želji, sol in poper, kis in konopljina semena ter moko. Sestavine zmešajte v nekoliko lepljivo zmes.
- Iz mase oblikujte kroglice v velikosti golf žogice in jih povaljajte v drobtinicah. Pritisnite jih ob podlago, da se sploščijo.
- Segrejte olje in jih popecite. Pecite na vsaki strani 1-2 minutki.
- Ko so ocvrte jih položite na papirnato brisačko, da odteče odvečna maščoba. Kroglice so odlične nekoliko ohlajene, lahko jih spravite tudi v hladilnik ali po želji zamrznete. :)
Dober tek!
gomasioNekoč sem jedla res odličen (sicer kupljen) gomasio s spirulino. Preplet okusov me je tako zelo očaral, da sem postala z njim skoraj zasvojena. Kasneje gomasia s spirulino v trgovini nisem več našla, zato sem kupila navadnega. A mi je nekaj manjkalo. In ker v OrCi radi sami ustvarjamo, saj verjamemo, da s tem vnesemo našo energijo in ljubezen v hrano, ki jo pripravljamo, smo se dela lotili sami. :)
 
Najprej nekaj besed o Gomasiu
Gomasio je osnovna začimba makrobiotične kuhinje, seveda pa jo lahko uporabljajo prav vsi. Običajno se jo uporablja za soljenje jedi, hrani pa da prav poseben okus. A gomasio ni samo navadna začimba, je starodavno zdravilo z Daljnega vzhoda. Na telo deluje izrazito bazično, pomagal naj bi pri težavah z zgago, poročajo pa tudi o pozitivnih učinkih na slabokrvnost, pomaga pri sladkorni bolezni in deluje preventivno pri preprečevanju rakavih obolenj. Če gomasio uživamo dnevno, naj bi se krvna slika popravila že v nekaj tednih. Gomasio naj bi pomagal tudi dojenčkom, ki jih pestijo kolike, trebušni krči. Doječi mami se priporoča gomasio, ki zniža kislost njene krvi, otrok pa tako prejme bolj uravnoteženo in lažje prebavljivo mleko. Še zanimivost: zasledila sem celo, da naj bi 1-2 jedilni žlici gomasia streznili zelo pijanega človeka (tako zelo bazičen naj bi bil).  
 
Gomasio je pravzaprav mešanica pražene soli in delno zdrobljenega neoluščenega praženega sezama. Seveda lahko gomasio tudi kupite, a zakaj bi ga kupovali, ko pa ga lahko pripravito sami. :)
 
Za pripravo pravega gomasia se uporablja terilnik, imenovan suribači. Terilnik je izdelan iz žgane gline in ima žlebičasto notranjost. Bat za trenje je lesen. Če točno takšnega nimate doma, ne bo popolnoma nič narobe, če uporabite navaden terilnik, ki je oprema (skoraj) vsake zdrave kuhinje, sicer pa se lahko za prvo silo poslužite tudi električnega sekljalnika.
 
Danes razkrivamo recept za Gomasio s Spirulino. Prvič zaradi same harmonije okusov in drugič, da jed še dodatno obogatimo s hranili.
 
Potrebujemo:
- 1 čajno žličko neprečiščene drobno mlete morske soli
- 15 čajnih žličk neoluščenega sezama
Originalen recept za gomasio predvideva razmerje 1:15, a če želite bolj slan gomasio uporabite razmerje 1:12.
 
Postopek:
V litoželezni posodi prepražimo žličko soli. Sol stresemo v terilnik in jo stremo v prah. V isti posodi na šibkem ognju prepražimo še neoluščen sezam. Pražimo tako dolgo, da zadiši. Ves čas mešamo oziroma stresamo posodo, da se sezam ne zažge. Seme je dovolj popraženo takrat, ko postane hrustljavo, za kar je dovolj, če ga pražimo par minut. Praženo seme stresemo k soli v terilnik in začnemo treti. Namen trenja je, da se sol prepoji z oljem iz semen. Tremo tako dolgo, da je večina semen strtih. Dodamo spirulino v prahu in vse skupaj zmešamo z leseno žlico. Gomasio shranimo v porcelanasti posodi ali steklenem kozarcu s pokrovčkom, na suhem mestu, a ne v hladilniku. Hranite ga lahko dolgo, celo pol leta.
 
Takšen gomasio je ODLIČEN za v omake, juhe, solate ali kar tako, na žlico. Sama ga postavim kar na kuhinjski pult in ga čez dan zobam kar z žlico. Ne ustrašite se spiruline v receptu, v ustih se je praktično ne čuti, je res zelo dobro prekrita z močnim okusom sezama in soli. Še vedno pa od nje poberemo vse koristi. 
 
Še nekaj o sami spirulini:
Modrozelena alga z visoko vsebnostjo klorofila je ena prvih oblik življenja na Zemlji. Bogata je z beljakovinami in esencialnimi aminokislinami, z železom in vitamini B1, B2 in B6. Vsebuje tudi vitamina B3 in E ter kalcij, cink, kalij, betakaroten in linolensko kislino. Spirulina poviša nivo energije in vitalnosti, pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, nase veže težke kovine in jih odplavlja iz telesa, pomaga pri obnavljanju jeter, preprečuje virusna obolenja, spodbuja rast novih krvnih celic, izboljšuje krvno sliko, krepi imunski sistem in pospešuje celjenje tkiv. Več koristi spiruline pa najdete opisano na našem blogu.
 
Pa zdrav in dober tek! ;)
mlecni rizHladna jutra so kot nalašč za jutranje razvajanje s partnerjem ali družinski obrok s svojimi mladički :) Za super hranljiv obrok, ki da potreben zagon in energijo za nov dan, pogreje telo in napolni želodček, tokrat delimo z vami (spet) malce nostalgično idejo - babičin mlečni riž. S sladkim presenečenjem!  Mlečni riž, sem prepričana, zna skuhati vsak, a da obnovimo znanje, skupaj ponovimo še enkrat:
 
Za dve osebi potrebuješ:
- 6 dl rastlinskega mleka (sojino, riževo, kokosovo-riževo, lešnikovo, proseno, kvinojino ...)
- četrt čajne žličke vanilije v prahu
- cimetovo palčko (ali cimet v prahu po okusu)
- 1/8 čajne žličke bio limonine lupinice
- sladilo po želji in okusu (priporočamo agavin, javorjev sirup)
- 80 gramov riža (priporočamo arborio)
 
Za sladko presenečenje:
- 1 skodelica ameriških borovnic (ali zamrznjenih domačih :)),
- 1 velika sladka in pikasta banana
 
Mleko, vanilijo, cimet, limonino lupinico in sladilo zmešate in postavite na ogenj. Ko zavre, primešajte riž in med kuhanjem na nizki temperaturi občasno premešate. Ko je riž kuhan, posodo odstavite z ognja in počakate še nekaj minutk, da se riž do konca napne. Ta čas v blenderju zmešajte borovnice, banano in Bioin ekološke acai jagode v prahu (sladilo dodajte samo po svoji lastni presoji in okusu). V barvit krožniček naložite mlečni riž in ga prekrijte z okusno sadno omako, na vrh lahko naložite še nekaj celih borovnic in slika bo popolna. :) Po jutru se dan pozna. Če začnete dan na tak način, gre lahko samo še na bolje. Naj bo pisan, barvit in čudovit!
 

 

masniceDanašnje kosilo nas je popeljalo v tople poletne dni ... saj veste, sonček, morje, vonj borovcev in liter sveže vode z limono ob strani. Je kdo za malce nostalgično kosilo? :)
 
Potrebuješ:
- česen
- pelate
- svežo baziliko
- bučke
- kapre
- olive
- himalajsko sol
- poper
 
 
Na dveh žlicah olivnega olja prepražite bučke, dodajte pelate in pokuhajte. Po okusu solite. Dodajte pest sveže bazilike in ugasnite ogenj. V omako zamešajte pest kaper in pest črnih oliv ter dve jedilni žlici Bioin ekoloških konopljinih semen. Skuhajte poljubne testenine (mašnice so prav prikupne :)) in jih postrezite s poletno omako. Kako je življenje lahko preprosto, kaj? :)
 

 

vegan jajckaPo jutru se dan pozna, pravijo, zato je dober in okrepčilen zajtrk bistvenega pomena! Mi si radi privoščimo "veganska vmešana "jajčka" :) Seveda je to veganska različica, ki ne vsebuje nobene živalske sestavine ♥
 
Potrebujemo:
- olivno olje
- čebulo
- rdečo papriko
- tofu
- poper
- sol
- mleto sladko papriko
- kurkumo
- malce sojine omake
- jedilni kvas (nutritional yeast)
 
Recept je zelo enostaven: na olivnem olju popražiš šalotko/čebulo, dodaš narezano rdečo papriko, še malo pražiš dodaš zdrobljen tofu, poper, sol, sladko papriko, kurkumo in malce sojine omake. Ko se vam zdi dovolj praženja, ugasnete ogenj in dodate še konopljina semena in jedilni kvas (veliko njega v našem primeru). In to je to!  Dober tek! :)

 

kamutDanes je za nami lep in sončen jesenski dan! ♥ Po celodnevnem potepanju sledi hitra in lahka veganska večerja, potem pa pod dekico in pred nami je večer dobrih filmov ali super knjige :) Mi smo si za večerjo privoščili kamutove testenine z baziliko in paradižnikom. Priprava je sila enostavna, okus pa božanski!
 
Potrebujemo:
- kamutove testenine (po želji tudi pirine, ajdove ...)
- 1 velik paradižnik (ali 2 mala)
- pol skodelice indijskih oreščkov
- 1/4 skodelice vode
- žlico paradižnikove mezge
- žlico olivnega olja
- 2-4 stroke česna
- nerafinirano sol (čajno žličko oz. po okusu)
- 3-4 žlice vode ali vina - po želji :)
- 1-2 žlički sveže mletega popra (oz. po okusu)
- 1 skodelico sveže bazilike, drobno narezane
- 1/2 skodelice Bioin konopljinih semen
 
Piprava:
1. V večjo posodo nalijte vodo in počakajte da zavre.
2. Medtem narežite paradižnik in ga skupaj z indijskimi oreščki, vodo in paradižnikovo mezgo zmiksajte do gladke mase.
3. Ko voda zavre dajte vanjo kamutove špagete in kuhajte po navodilih na vrečki.
4. Med tem časom v večji ponvi segrejte olivno olje (na nizki temperaturi) vanj dodajte zmleti česen in malce popražite (vendar pazite, da česen ne zažgete!)
5. V ponev z olivnim oljem in česnom zdaj dodamo maso iz mikserja, premešamo, dodamo sol in pustimo da se pokuha 4-5 minut. Po želji lahko omako razrečite z vodo ali vinom, v kolikor je pregosta.
6. Omako odstranimo z ognja in dodamo vanjo nasekljano baziliko in poper. Ko so špageti skuhani, jih odcedimo in postavimo nazaj v ponev ter počasi vanje vmešamo omako.
7. Jed je gotova zato samo še postrežemo, posujemo s konopljinimi semeni in se do sitega najemo!
 
Dober tek :)
polpetMorda je zaradi vremena, morda je kriv petek in brezskrben vikend, ki je pred nami, a nam se cedijo sline po dobrem in velikem burgerju :) Recept sicer ni zrasel na našem zeljniku, smo ga pa z navdušenjem posvojili in malenkost preoblikovali. :) Crunchy + spicy = ♥
 
Za enostavne in hitro narejene polpetke potrebuješ:
- 1/3 skodelice kvinoje
- 1 večji sladek krompir ali dva manjša (se jih dobi v zdravih trgovinah)
- 1/2 skodelice belega fižola
- slaba čajna žlička himalajske soli
- 1/4 čajne žličke čilija v prahu
- 1/4 čajne žličke česna v prahu ali dva stroka svežega česna
- 1 do 2 jedilni žlici tahinija (po želji lahko izpustite)
- 1/2 skodelice krušnih drobtin (lahko tudi koruznih)
- olivno olje
 
Po navodilih skuhajte kvinojo ter v drugem loncu, na kockice narezan sladek krompir (kvinojo kuhajte 10-15min, krompir pa dobrih 10min). Krompir zmešajte in zmečkajte skupaj s fižolom, tahinijem in začimbami. Na koncu vmešajte še kvinojo. Polpetke oblikujte v poljubno obliko, jih povaljajte v drobtinah in popecite na olju.
 
Da bo burger še bolj kremast in slasten, se lotite še hitrega in zmagovalnega recepta za Crunchy Guacamole:)
 
Potrebuješ:
- dva avokada
- 1/2 čajne žličke soli
- limonin sok
- 2 paradižnika
- 1 jedilno žlico bučnih semen
- 1 manjšo čebulo
 
Paradižnike in čebulo narežite na majhne koščke. Avokado z vilicami pretlačite in dodajte vse ostale sestavine. V polnozrnato bagetko položite kvinojin polpet in radodarno prekrijte z veliiiko žlico gvakamoleja :) ODLIČNO! ♥ 
kvinojaHladen jesenski dan kliče po toplem in hitrem kosilu :)
 
Za to prekrasno pisano kosilo potrebujete:
- kvinojo
- por
- kvalitetno hladno stiskano olje
- zeleno in rumeno papriko
- koruzo iz pločevinke
- limetin sok
- sol in poper po okusu
- (če želite jedi dodati še malo barve, pa pobrskajte po hladilniku še za kakim paradižnikom, bučko, jajčevcem, rdečo papriko, korenčkom ...)
 
Postopek:
Kvinojo pripravite po navodilih na embalaži. Na olju prepražite por in dodajte vso poljubno zelenjavo. Posolite in pražite toliko časa, da se zelenjava zmehča. Na koncu prelijte z limetinim sokom in dodajte konopljina semena. Odstavite s štedilnika, če je potrebno dosolite, popoprajte in postrezite. Jed je božanska topla in za zamudnike kosila, tudi hladna. :) Pa dober tek! ♥
palacinkeČas je za ... palačinke! Ne poznam človeka, ki ne bi maral palačink ... saj veste, to so tisti topli spomini na otroštvo, z babico v kuhinji in praznim, glasnim želodčkom, ki se oglasi vsakič, ko babi obrne palačinko ♥ Vam je znano? Tokrat objavljamo rezultat packanja in preizkušanja peke palačink z novimi, posebnimi sestavinami ♥ Mi smo jih imeli za včerajšnji desert po okusnem kosilu, vedno pa se priležejo tudi po napornem dnevu, z odejo čez kolena, gledanjem starih fotografij in obujanjem spominov. Saj veste, to je tisti pravi "comfort food" :)
 
Torej, sestavine:
- 1/2 skodelice pirine moke
- 1 zvrhana jedilna žlica rožičeve moke
- 1/2 jedilne žlice Bioin ekološke mace v prahu
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- ščep himalajske soli
- 2/3 rastlinskega mleka po želji
- 1/2 čajne žličke vanilije v prahu
- javorjev sirup, agavin sirup ali drugo sladilo po želji in okusu
 
Palačinke specite v ponvici na kakovostni rastlinski maščobi. Naložite na krožniček, lahko polijete z javorjevim sirupom ali pa jih postrežete z domačo slivovo marmelado. Mhmmm ♥

jesenskismoothieDanes zjutraj smo že opazili prve znake prihajajoče jeseni ... na poti v OrCo so nas spremljale rjave krošnje dreves in ježice kostanjev po tleh, vonj jeseni v zraku pa je v nas prebudil željo po pripravi čisto jesenskega smoothija :)

Tokrat potrebujemo:
- 2,5 dl vode
- dobre četrt skodelice ameriških brusnic (predčasno jih namoči)
- 1 olupljeno pomarančo
- 2 jedilni žlici orehov
- 1 čajna žlička Bioin ekološke mace v prahu
- 1 jedilna žlica agavinega sirupa (ali drugega sladila po želji, odlično se obnese tudi javorjev sirup)
- 1/4 čajne žličke vanilije v prahu
- 5 ledenih kock

Sestavine zmiksaj v blenderju in po želji potresi s cimetom :) Hmmm.. se mi samo zdi, ali jesen res postaja vse slajša? ♥

spirulinasladoledNe glede na letni čas in temperature, se mi sladoledu enostavno ne moremo upreti. In nočemo :) Pripravljamo ga iz različnih sestavin in postajamo pri izbiri le teh vedno bolj pogumni. :) Tokrat smo pripravili 100% presen, veganski, najlepši sladoled vseh časov. :)Če ste za okušalno dogodivščino, pripravite sestavine in z nami na delo! :)

Sestavine:
- 1/2 skodelice vode
- 1 vrečka ekološkega zelenega čaja
- 1 skodelica indijskih oreškov (namočenih vsaj 2 uri)
- 1 skodelica rastlinskega mleka (priporočamo mandljevo, sicer pa po vaši izbiri:))
- 1 čajna žlička Bion ekološke spiruline v prahu
- 1/2 skodelice agavinega sirupa
- 1/4 skodelice kokosovega olja
- strok vanilije
- 1/4 čajne žličke himalajske soli

Postopek:
Vrečko ekološkega zelenega čaja prerežite in vsebino potopite v 1/2 skodelice vode. Zmešajte in pustite 20 minut. Po 20ih minutah predenite vse skupaj v blender in primešajte še ostale sestavine. Vse skupaj zmiksajte pri visoki hitrosti, do kremaste strukture.
Mešanico pretočite v posodico in jo shranite v zamrzovalniku. Vsako uro premešajte maso, da se na vrhu ne naberejo kristalčki ledu. Ko bo masa primerne in željene gostote, posodo vzemite iz zamrzovalnika in postrezite. :) Hmmmm, kar naj se vročina začne - mi smo pripravljeni! :)
tortilijeHitra in preprosta večerja ali lahko in okusno kosilo. Je kdo za? :)

Potrebujemo:

1. za paradižnike:
- paradižnike češnjevce
- hladno stiskano oljčno olje
- balzamični kis
- himalajsko sol in poper

Paradižnike narežeš na željene koščke, pokapljaš z oljčnim oljem in balzamičnim kisom, okus oplemenitiš s soljo in poprom in segreješ pečico na 180 stopinj Celzija. Mešanico pečeš kakšnih 30 minut.


2. za namaz:
- 2 stroka česna
- pest sveže bazilike
- 1/4 skodelice pečenih paradižnikov
- 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 3 jedilne žlice oljčnega olja
- 2 jedilni žlici vode
- 1 jedilna žlica jedilnega kvasa v kosmičih (po želji)
- 1 jedilna žlica Bioin ekoloških konopljinih semen
- 1/2 čajne žličke himalajske soli

Vse sestavine za namaz zmiksaš v blenderju.

Namaz premažeš po tortiljah, dodaš pošteno količino pečenih paradižničkov in vse skupaj zapečeš v pečici, kakšnih 13-15 minut. :) Yumi!
Pa dober tek! ♥

P.S Tortilije lahko kupite v zdravih eko trgovinicah ali pa jih pripravite sami.
Za pirine tortilje potrebujete:

- 250 g polnozrnate pirine moke
- 1 čajno žličko soli
- 1 jedilno žlico olja
- skodelico vode

Priprava:
Moko, sol, olje in vodo zmešamo in po potrebi dodamo še malo vode, da dobimo gladko testo, ki ga lahko razvaljamo ali oblikujemo s prsti.Testo razdelimo na kroglice in pustimo stati približno 15 minut, nato kroglice z rokami oblikujemo v tortilje, ki jih z obeh strani na hitro v ponvi popečemo. ;)

salodledmacaPravi perujski zaklad, Maca, ima svojevrsten okus, za katerega verjamemo, da ne odgovarja čisto vsem (kot vsaka druga stvar). A tokrat smo se izrecno potrudili, da njen okus približamo prav vsakomur. Recept za sladoled z javorjevim sirupom, koščki arašidov, temne čokolade in Maco je tukaj pred vami, da ga vzljubite in v njem uživate :)

Potrebujemo:
- 1 skodelico namočenih indijskih oreškov
- pol skodelice vode
- 1 banana
- 1/3 skodelice javorjevega sirupa
- 2 jedilni žlici Bioin ekološke mace v prahu
- ščep himalajske soli
- 1 čajno žličko vanilije v prahu
- 1/3 skodelice lomljenih koščkov jedilne čokolade
- 1/4 skodelice nesoljenih arašidov

Postopek:
Vse sestavine, razen jedilne čokolade in arašidov, zmiksajte v blenderju v homogeno maso. Pretočite jo v posodico in za pol ure postavite v zamrzovalnik. Po pol ure vzamite posodico iz zamrzovalnika in v maso vmešajte še koščke čokolade in arašide. Posodo spet postavite v zamrzovalnik, tokrat za 6-8 ur.

Zaključka recepta: vse štiri od sebe, sklečko sladoleda v roke in možgane na off. :) Pa dober tek! ♥
 
solatnipreliv
Vemo, da se smoothie-jev človek lahko naveliča, sploh če je to novost na njegovem jedilniku. Da boste še vedno zaužili vse hranilne snovi ob tem pa skakali od energije, vam današnji jedilnik popestrimo na še izvirnejši način. Recept je RES odličen, kljub temu, da morda na prvi pogled ne bo izgledalo čisto tako :) A okus solatnega preliva vas bo popeljal v svet drugih dimenzij, prisežemo! ♥



Potrebujemo:
- 230 ml vode
- 40g Bioin ekoloških konopljinih semen
- 1 jedilno žlico hladno stiskanega oljčnega olja
- ½ jedilne žlice Bioin ekološke spiruline v prahu
- ¼ jedilne žlice Bioin ekološke pšenične trave v prahu
- ¼ čajne žličke kurkume v prahu
- ½ čajne žličke himalajske soli
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 1 jedilno žlico sveže nastrgane ingverjeve koreninice
- 1/8 čajne žličke čilija v prahu
- polovico avokada
- pol skodelice sveže bazilike
- pol skodelice svežega koriandra

Postopek:
Vse sestavine, razen avokada, bazilike in koriandra zmiksajte v blenderju. Po okusu dodajte še sol, limonin sok, ingver, čili… Nato vmešajte še avokado v kremasto tesksturo. Zadnja na vrsti so zelišča (lahko pustite, da so zelišča v masi v malo večjih koščkih).
Preliv lahko uporabljate za katerokoli solato. Samo enkrat ga poskusite in vzljubili ga boste. Garantirano! :)

BabaGhanoushOdlična arabska jed, ki navduši še tako zadržane jedce! Priprava je enostavna in nadvse primerna za ta letni čas, ko imamo polne vrtove dobrot :) Seveda pa smo jedi morali dodati še svoj lasten pečat – z ekološkimi konopljinimi semeni.

Potrebujemo:
- 1 velik jajčevec
- 2 ravni čajni žlički himalajske soli (oz. po okusu)
- 3 stroke česna
- 60 ml limoninega soka
- 3 jedilne žlice tahinija
- 50 ml olivnega olja
- 2 jedilni žlici Bioin ekoloških konopljinih semen
- mleta kumina, sesekljan peteršilj in olive kalamata


Postopek:
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Jajčevec dobro prešpikajte z vilico in ga postavite v pečico. V pečici ga pustite 45 minut, dokler kožica jajčevca ne odstopi. Nato ga vzamite ven in počakajte, da se ohladi. Kožico jajčevca previdno olupite in ga prenesite v blender. Dodajte še vse ostale sestavine in zmiksajte do gladkega. Mešanico predenite na krožniček, potresite s kumino ter okrasite s svežim peteršiljem. Mmmm, vam že diši? :)

(Baba Ghanoush lahko uporabite kot dip za različno zelenjavo, kot namaz na tortiljah, na kruhu, na krekerjih…)

figovsmoothieTe mikajo sočne, sladke fige? Potem ti bo spodnji recept popestril ta okusen sadež, ki je v tem času na vrhuncu svojega dozorevanja. Fige nam pomagajo proti utrujenosti, skrbijo za mladosten videz, nekateri pa jim rečejo kar sadeži ljubezni ♥
Malo eksperimetiranja v spodnjem receptu je ustvarilo odličen smoothie, ki s pomočjo janeža in BioIn ekološke mace v prahu pomaga pri hormonskem neravnovesju, manjku energije, pri upadu spolnega sla, ženskam v menopavzi in pri nerednih menstrualnih krvavitvah, janež (ki malo spominja na mentol) pa je poleg tega še pravi balzam za našo prebavo in dihala.

Potrebujemo:
- 1 ½ skodelice mandeljevega mleka
- 1 ½ skodelice ledu
- 5 svežih fig
- 3 žlice agavinega sirupa (lahko izbereš tudi kakšno drugo sladilo)
- 1 čajna žlička Bioin ekološke mace v prahu
- 1 čajna žlička vanilijevega sirupa
- ščepec janeža

Vse sestavine zmešaj v blenderju, okrasi z janežom in koščki fig in voila! sladek, zdrav in okusen smoothie je pripravljen samo zate! Uživaj ♥
acaisladoledsmoothieDanašnje razvajanje naj pričara preprost a nadvse okusen smoothie :) Sestavine niso nič kaj posebnega in (skoraj) vedno pri roki, okus pa je naravnost božanskiI, čisto zares! ♥

Potrebujemo:
- 1 jedilno žlico Bioin ekoloških acai jagod v prahu
- 2 zamrznjeni banani
- 2 skodelici jagodičevja - borovnic, robid, jaog, malin... (lahko tudi zamrznjenih)
- 1 jabolko
- 3 dl riževega mleka

Sestavine zmiksajte v mešalniku in postrezite.

P.s. saj veste, kako rado se zgodi, da naši malčki ne želijo jesti zajtrka in protestirajo, da bi raje jedli sladoled? Zelo hitro jim lahko ustrežete! :) Kako? Zmešajte smoothie ali porabite smoothie, ki ga je otrok pustil prejšnji večer, napolnite modelčke za sladoledne lučke in zamrznite. Tako bodo otroci še dolgo veselo pripovedovali, da so za zajtrk jedli sladoled, vi pa se boste brez slabe vesti nasmihali in poslušali njegovo navdušenje. ♥
kuskusDanes z vami delimo recept za pripravo odličnega, zdravega in hitrega kosila za vso družino :)

Sestavine:
- 1,5 skodelice vode
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1/3 skodelice zlatih rozin
- 3/4 čajne žličke himalajske soli
- 1 skodelica (polnozrnatega) kuskusa

- 1 manjša rdeča čebula
- 1/3 skodelice pinjol
- 2 jedilni žlici kaper
- 1/3 skodelice Bioin ekoloških konopljinih semen
- sol in sveže mlet poper po okusu

(opomba: 1 skodelica = 235 g/ml)

Vodo, 1 jedilno žlico olivnega olja, rozine in sol zavrite. Dodajte kuskus, odstavite z ognja in pokrijte s pokrovko. Pustite stati 15 minut. Ta čas, na drugi žlici olja popražite narezano čebulico. Primešajte jo h kuskusu, ki ga z vilico zrahljate ter dodajte še kapre, konopljina semena in popražene pinjole (pinjole na hitro popražite v suhi ponvici, brez maščobe).

Dober tek in preživite prelep dan ali večer v krogu najdražjih! ♥
smoothiegojiSpodbudite imunski sistem z eksplozijo antioksidantov v obliki okusnega poletnega napitka ♥

Potrebujemo:
- 1 1/2 skodelice konopljinega mleka (recept tukaj)
- 1/2 skodelice vode
- 1 1/2 skodelice zamrznjenih bananinih rezin
- 1 skodelica svežih jagod (lahko tudi zamrznjenih)
- 1/4 skodelice Bioin ekoloških goji jagod
- 2 žlici lanenih semen
- po želji kanček cimeta
Vse sestavine zmešate v blenderju in si privoščite osvežujoč oddih. Vitamin C in beta karoten bosta v tebi aktivirala supermoč! :)

Dober tek :)
spirulinasladoledNe glede na letni čas in temperature, se mi sladoledu enostavno ne moremo upreti. In nočemo :) Pripravljamo ga iz različnih sestavin in postajamo pri izbiri le teh vedno bolj pogumni. :) Tokrat smo pripravili 100% presen, veganski, najlepši sladoled vseh časov. :)Če ste za okušalno dogodivščino, pripravite sestavine in z nami na delo! :)

Sestavine:
- 1/2 skodelice vode
- 1 vrečka ekološkega zelenega čaja
- 1 skodelica indijskih oreškov (namočenih vsaj 2 uri)
- 1 skodelica rastlinskega mleka (priporočamo mandljevo, sicer pa po vaši izbiri:))
- 1 čajna žlička Bion ekološke spiruline v prahu
- 1/2 skodelice agavinega sirupa
- 1/4 skodelice kokosovega olja
- strok vanilije
- 1/4 čajne žličke himalajske soli

Postopek:
Vrečko ekološkega zelenega čaja prerežite in vsebino potopite v 1/2 skodelice vode. Zmešajte in pustite 20 minut. Po 20ih minutah predenite vse skupaj v blender in primešajte še ostale sestavine. Vse skupaj zmiksajte pri visoki hitrosti, do kremaste strukture.
Mešanico pretočite v posodico in jo shranite v zamrzovalniku. Vsako uro premešajte maso, da se na vrhu ne naberejo kristalčki ledu. Ko bo masa primerne in željene gostote, posodo vzemite iz zamrzovalnika in postrezite. :) Hmmmm, kar naj se vročina začne - mi smo pripravljeni! :)
konopljinpestoObožujete pesto? Tudi mi! Zaradi barve, zaradi okusa, zaradi kremaste teksture in zaradi njegove vsestranskosti ♥ Spodnji recept razkriva kako pripraviti za prste obliznit dober pesto iz konopljinih semen :)

Potrebujemo:
- 2 skodelici brokolija
- 1 velik strok česna
- 1 čajno žličko himalajske soli
- 1 skodelico listov bazilike
- 2 jedilni žlici olivnega olja (ali več, dodajajte po potrebi in okusu)
- 2 čajni žlički limoninega soka
- 2 skodelici Bioin ekoloških konopljinih semen

Sestavine lahko zmešate v blenderju v kremasto teksturo ali pa jih res na drobno zrežete in z roko vmešate v maso. Uporabite lahko kot polivko za testenine, polijete po pečenem krompirčku, uporabite kot začimbo v juhah, omakah, ponudite kot dip s koruznim čipsom ali pa namažete po popečenih kruhkih in dodate rezine paradižnika za pravo italijansko brusketo. ♥ Dober tek!
MMČas za "M&M sorbet" :)

Tokrat smo izkoristili enega izmed najboljših in najokusnejših darov narave - sadež mango v vsej svoji veličini! :) Ne poznam nikogar, ki mu okus manga ne bi bil všeč, ga vi? :) Mango pomaga zniževati nivo slabega holesterola in je odličen vir vitaminov, v njem najdemo vitamin A, C, E in B6 ter železo, kalij, baker, poln pa je tudi vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.

Za "M&M sorbet" potrebujemo:
- 4 zrele mange
- 2 limoni/limeti
- 1 polno čajno žličko Bioin ekološke mace v prahu

Postopek:
Mango olupimo in narežemo na krhlje. Skupaj s sokom dveh limon/limet in maco v prahu zmiksamo v blenderju. Mešanico prelijemo v posodo in postavimo v zmrzovalnik za približno 6 ur. Vmes ne pozabimo vsako uro premešati, da se na vrhu ne bodo nabirali kristalčki ledu. Ko je masa željene gostote, jo vzamemo iz zmrzovalnika in z žlico za sladoled postrežemo v prikupnih skodelicah. Kdor ima to srečo, da mu na vrtu, v lončku ali na balkonu v gredici raste meta, jo z lahkoto uporabi za dekoracijo. ♥

Pa dober in predvsem osvežilen - dober tek! ♥
thumb lubenica-macaEkspresen recept, ki pride še kako prav v teh vročih poletnih dneh!

Potrebujemo:
- 3 skodelice koščkov lubenice
- 3/4 skodelice vode
- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
- sok ene limone
- 1 zamrznjeno banano
- 1/2 čajne žličke BioIn ekološke Mace v prahu

Sestavine zmešamo v blenderju in postrežemo! ♥ Preprosto in tako zelo osvežujoče :)
 
polpetkiNi ga čez dobro kosilo! :) Telo napolni z energijo in pripravljeni smo na soočenje z drugo polovico dneva. Tokrat razkrivamo odličen veganski in brezglutenski recept za polpetke s konopljinimi semeni.
 
Za polpetke s konopljini semeni potrebujemo:
- 300 gramov tofuja (dobro izstisneš tekočino) 
- 3 do 4 stebla zelene, sesekljane
- 2 skodelici šampinjonov, zrezanih na drobne koščke
- 1 skodelico nastrganega korenčka
- 1 skodelico bučnih semen
- 1/4 skodelice sušenih paradižnikov v olju, sesekljanih
- 2 jedilni žlici sojine omake (priporočam Tamari)
- 1 do 2 jedilni žlici olivnega olja
- 3 zvrhane jedilne žlici čičerikine moke
 
Tofu zmiksaš v blenderju in ostale sestavine na roko vmešaš v tofu. Oblikuješ polpetke in jih položiš na pekač, obložen s peki papirjem. Segreješ pečico na 200 stopinj in pečeš polpetke 20-25 minut. Nato jih obrneš in pečeš še kakšnih 5 minut. Polpetke vzameš iz pečice in pustiš, da se ohladijo. Postrežeš jih lahko kot glavno jed, ob rižu, kuskusu, kvinoji, bulgurju, amarantu ali pa jih pripraviš kot burger - s polnozrnato bombetko, listom solate in rezinami paradižnika. :) Pa dober tek! ♥
gazpacho 
Poznate tipično špansko hladno juho, imenovano Gazpacho? Mene je začarala, očarala in priklenila nase do konca sezone paradižnikov in paprik :) Da jed še dodatno obogatim, jo posujem s konopljinimi semeni, ki jedi dodajo prav poseben okus :) Recept je zelo enostaven, potrebujete le osnovne sestavine, ki se zagotovo najdejo v vsaki zdravi kuhinji.
 
Za kosilo štiričlanske družine boste potrebovali:
- 2 kosa kruha (uporabite lahko kakršnegakoli, mi v OrCi se vedno nagibamo k polnozrnatemu, rženemu, pirinemu ali ajdovem kruhu)
- 1/2 kg paradižnikov
- 2 stroka česna
- 2 čebuli
- 2 rdeči in 2 zeleni papriki
- 1 kumaro
- 7 jedilnih žlic hladno stiskanega oljčnega olja
- 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
- slabi 2 jedilni žlici vode
 
Kako se lotiti:
Kruh namočite v vodo, da vpije tekočino, ostale sestavine pa narežite na manjše koščke. V blenderju zmiksajte vse sestavine skupaj (poskusite lahko tudi s paličnim mešalnikom). Nekaj kumare prihranite za dekoracijo in jo zrežite na manjše koščke. Potresite po juhi, skupaj s konopljinimi semeni. ♥ Takšna "juha" vas bo ohladila, prebudila in napolnila z energijo. Juha je polna vitaminov, mineralov in fitohranil, antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom, betakarotenom, luteinom in likopenom, ki lahko varuje pred nastankom raka prostate. Vsebuje tudi folno kislino, mangan, baker in vitamin B6. Zagotovo jed, ki jo je priporočljivo večkrat uvrstiti na svoj dnevni meni ♥ Dober tek!
 
31173422391190072 o4A7KLG0_cSmoothie, ki dobesedno poživi telo in duha ;)
 
V krasnem, tropskem okusu smoothieja se skriva tudi žlička mace, ki poskrbi za dvig moči obrambnega odziva telesa na stres, tako fizičnega kot psihičnega, povečuje odpornost, zvišuje nivo energije in krepi imunski sistem. Pozitiven učinek se kaže tudi pri hormonskem neravnovesju, saj maca poskrbi, da se hormoni iz žlez izločajo v primernih količinah in s tem delujejo na vse procese v telesu. ♥ Maca je zares pravi super food ♥
 
Za smoothie potrebujemo:
- 1 nektarino
- 1 banano
- 1 dl pomarančnega soka
- 1 sojin/rižev jogurt z okusom vanilije
- 1 čajno žličko Bioin ekološke Mace v prahu
 
Priprava: Sestavine zmiksamo v blenderju in (si) postrežeš :) ♥
 
ledviceNe pozabimo na zdravo delovanje naših ledvic, organa, ki dela s polno paro, vsak dan, leto za letom. V našem telesu imajo ledvice pomembno vlogo, saj filtrirajo kri in jo čistijo odpadnih snovi, toksinov in soli. Sčasoma - tekom let - se lahko začne sol v ledvicah kopičiti in ledvice začnejo slabeti. Da se to ne zgodi, je pomembno, da se poskrbi za njihovo zdravo delovanje z naravnim »čiščenjem«.
 
Recept je preprost: vzemite eno veliko pest peteršilja, ga očistite in zrežite na manjše koščke. Peteršilj prestavite v posodo in prilijte čisto vodo. Pustite, da vse skupaj vre deset minut. Samo še precedite, pretočite v čisto steklenico in postavite v hladilnik, da se ohladi. Vsak dan spijte 1 kozarec. Opazili boste, kako se z uriniranjem iz telesa izločajo soli in usedline, ki so se nabirali več let, obenem pa boste občutili tudi več energije.
 
Peteršilj je popolnoma naraven diuretik in očiščevalno živilo, ki se ga v kuhinji uporablja že stoletja. Privoščite zdravje tudi svojemu telesu!
 
avokadovi muffiniAvokadovo-limetina pita muffini z eksotičnim priokusom :)
 
Za skorjico potrebujemo:
- 1 skodelico mletih mandljev
- 1 skodelico datljev
- ščepec himalajske soli (ali morskega cveta)
- 1 čajna žlička Bioin ekološke Mace v prahu
 

Sestavine zmiksaš v blenderju in po potrebi dodaš žličko vode. Vzameš pekač za muffine in s prsti potiskaš testo ob dno, da pripraviš podlago za nadev.
 
Za nadev potrebujemo:
- 3 avokade
- 3 jedilne žlice soka sveže stisnjene limete
- ½ skodelice kokosovega masla (ali druge rastlinske maščobe)
- sladilo po okusu
- jagode/maline/borovnice za dekoracijo
 
Tudi te sestavine zmešamo v blenderju. Nadev razporedimo po podlagi  iz oreščkov v pekaču. Pekač postavimo v zmrzovalnik (ne hladilnik) za 1-2 uri. Če bo ostal notri dlje časa, bo nadev zamrznil in bo tekstura podobna sladoledu. Če se to zgodi, vzameš pekač iz zamrzovalnika 5 minut preden želiš postreči. 

P.S. Še namig: tudi babice vedno rade vidijo, če jim njihovi otroci, vnuki ali pravnuki prinesejo kaj dobrega izpod njihovih rok. Tako vsaj vedo, da njihov trud, da iz nas izvabijo mojstre kuhinje, le ni šel v nič. :) ♥
283695 10150917678571960_1516462699_nEn zelenček na dan, odžene zdravnika stran ;)
 
Potrebujemo:
- 1 zamrznjeno banano (čimbolj pikasto banano narežete na kolutke in zamrznete, da jo imate vedno pri roki)
- 3 skodelice na koščke narezanega ananasa
- 1 skodelico kokosove vode
- 1 čajno žličko (ekološkega) ingverja v prahu
- ščepec himalajske soli
 
Sestavine zmiksate v blenderju in si postrežete. ♥ ♥ ♥

Več o koristnih lastnostih pšenične trave pa najdete zapisano na našem blogu.
202450945719509440 GrR3WCOQ_cKer je potrebno imeti rad tudi sebe in se kdaj pa kdaj pustiti razvajati, si za primeren zaključek večera, ko poletne temperature postanejo znosnejše, privoščite nekaj lepega. Za idejo vam lahko služi tudi takšen smoothie :)
 
Potrebujemo:
- 1 banano
- sojin jogurt z okusom vanilije
- 2 jedilni žlici rastlinskega mleka (riževo, ovseno...)
- 1 zvrhano jedilno žlico Bioin ekoloških konopljinih semen
 
Priprava: Vse sestavine zmešamo v blenderju, nalijemo v kozarec in okrasimo po želji. :)
 
Samo že zleknete se na balkon in uživate ♥ Pa na zdravje!
lubenicni-sorbetLubeničin sorbet ne bo samo ohladil telesa in prijal želodčku, ampak bo nahranil čisto vsako celico in nam dal energijo za nov vroč poletni dan :)

Potrebujemo:
- 6 do 7 skodelic lubenice brez pešk (ali približno polovico lubenice)
- 2,5 dl vode
- 3 jedilne žlice soka limete
- jedilno žlico in pol agavinega sirupa

Priprava:
V blenderju zmiksamo vse sestavine in mešanico postavimo v zmrzovalnik. Počakamo, da se strdi. Manjka samo še majhen košček limete za dekoracijo in voila! :) Uživajte kar se da in naj bo senčka vaš prijatelj (in prijatelj vaših kosmatinčkov)! ♥
melonina margerita
V vročih poletnih dneh bo melonina ledena margerita prijetna osvežitev, priprava je enostavna, okus pa odličen! :)

Potrebujemo:
- 2 mali skledici zamrznjene melone (mi smo uporabili zeleno)
- 1 eko limeto
- ščep himalajske soli
- led

Priprava:
Zamrznjeno melono predenemo v blender in zmiksamo. Dodamo še sok sveže stisnjene limete, led in ponovno zmiksamo. Postopek z miksanjem ponavljamo tako dolgo, da bo mešanica homogena.

Melonino ledeno margarito zajememo z žlico za sladoled in postrežemo v lepih kozarčkih, okrasimo z opilki limete ter potresemo s ščepcom himalajske ali piranske soli. :)

Pa recite, da se tole ne sliši dobro? :)
sassy water
Ste za osvežilni poletni napitek, ki je ne samo okusen in zelo zdrav, ampak pomaga preprečevati tudi nabiranje maščob, poskrbi za splošni detox in lepo kožo? :) Pa ga pripravimo!



Potrebujemo:
- 2L vode
- 1 srednje veliko eko kumaro
- 1 eko limono
- 10 do 20 listov eko mete
- 1 korenino ingverja

Priprava je zelo enostavna:
V vodo damo olupljeno in na tanke rezine narezano kumaro, na tanke rezine narezano limono, 1 žličko sveže naribanega ingverja in približno 10 listov mete. Za nekaj ur postavimo v hladilnik (lahko tudi čez noč), da se ohladi, nato pa si privoščimo hladno, osvežilno in zelo zdravo pijačo. Čin-čin! :)
129267451774724831 OQiK1Vrg fJe že čas za nov smoothie? :) Po našem mnenju ni trenutka v dnevu, ki ne bi bil primeren za zvrhan kozarec čistega zdravja ♥ Se strinjate? :)

Za zelo enostaven in ekstremno hiter smoothie potrebujemo:

- 2 dl kokosove vode
- 2 lista blitve
- skodelico jagod
- 1 čajno žličko BioIn ekološke Mace v prahu
- sladilo po želji
- 3 kocke ledu

Priprava:
Sestavine zmiksate v blenderju in postrežete! :) ♥ Se vam že cedijo sline? :)

In ne pozabite: en zelen smoothie na dan, odžene zdravnika stran! ♥

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje


Izdelava spletne strani