orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Naravni proteini

Čaji in tinkture

Ne spreglejte ...logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1

herb spoonfulsIzjemno zelišče, živi fosil, eliksir lepote in rastlina za čiščenje. 

Vse to so lastnosti njivske preslice, na videz preproste, nič kaj vpadljive in enostavno dostopne rastline, ki odlično uspeva tudi na naših travnikih.

Stoletna tradicija ljudske medicine pozna njene številne, zdravju koristne lastnosti. Uporabljali so jo že stari grki in rimljani, ljudska medicina pa jo pozna je kot zelišče, ki deluje ugodno na skoraj vse bolezni.

Uporabljamo jo lahko za uživanje, za kopeli, kot obkladke, za lepoto in za zdravje.

V ljudskem zdravilstvu je bila ta rastlina zelo znana že v starih časih, predvsem zato, ker zaustavlja krvavitve in je uspešna pri zdravljenju obolenj ledvic in mehurja, a je kasneje vseeno utonila v pozabo.

Ljudski zdravnik Kneipp je bil tisti, ki je preslico ponovno obudil iz speče pozabe, saj je bil mnenja, da je preslica nendomestljivo in neprecenljivo zelišče, pri zgoraj omenjenih težavah. 

Njivska preslica izjemno krepi ledvice, in s tem posledično pomaga tudi do lepše kože, las in nohtov.

Znani, pa tudi kontroverzni nobelovec, dr. Wagner-Jauregg, avstrijski zdravnik psihiater, pa je zapisal: “Dve tretjini živčno obolelih bi se lahko izognili zdravljenju v ustanovah, če bi imeli zdrave ledvice”.

Njivska preslica se je namreč v ljudski medicini uporabljala tudi za živčno zdravje

 

PRESLICA ZA LEPO KOŽO, NOHE IN LASE TER MOČNE KOSTI 

Njivska preslica je iz zemlje je sposobna absorbirati edinstvene minerale, kot je silicij, ki ga težko najdemo v drugih rastlinah. 

Preslica vsebuje visoko vsebnost silicija, zelo pomembnega minerala, ki ga naše telo ne proizvaja samo, zato ga moramo vanj vnesti.

Silicij se nahaja v čisto vseh naših celicah: v zobeh, kosteh, laseh, nohtih, koži, mišičnem tkivu, notranjih organih, stenah žil … v telesu ima obrambno funkcijo in je pomemben za zdravo kožo, hrustanec, kosti in vezivna tkiva.

Prselica je znana po svojem delovanju na kožo; lepša izgled kože, jo pomlajuje, pomaga pri različnih kožnih težavah in tudi krepi kožo in nohte.

Silicij je namreč eden od gradnikov kolagena in elastana in izboljša preskrbljenost celic z vodo; zdaj vemo, zakaj so naše babice za lepo in prožno kožo, manj gubic in čvrste lase vedele, da morajo uživati preslicoPomanjkanje silicija v telesu namreč vodi v zgubano kožo, krhke nohte in lase brez sijaja. 

Spada med najbolj poznane rastline za nego in zdravljenje lasišča. Jača namreč koren las, pomaga proti prhljaju, spodbuja rast las in pomaga celo pri alopeciji (izguba las).

Silicija v njivski preslici je več, kot ga je v prehanskih dopolnilih, ki vsebujejo silicij. 

V preslici pa se nahajajo tudi drugi pomembni minerali, minerali v sledovih, kot so mangan, kalcij, železo, pa tudi flavonoidi, fitosteroli, glikozidi ter fenolne in akonitične kisline.

Zaradi visoke vsebnosti mineralov in drugih hranil, preslico imenujemo tudi zelišče, ki mineralizira naše telo.

Uživanje preslice se zato priporoča tudi za obnovo kostnih tkiv po travmi ali telesni deklacifikaciji.

Ker vemo, da silicij sodeluje tudi pri transportu kalcija, spodnja študija ne preseneča.

Italijanska študija je namreč ugotovila, da so ženske z osteoporozo, ki so uživale 270mg izvlečka njivske preslice, v roku 1 leta izboljšale gostoto kosti. Če se srečujete s temi težavami, toplo svetujem, da začnete poleg preslice uživati tudi vitamin D in iz prehrane izločite vse živalske mlečne izdelke.

horsetail organic wholefoodDruge študije kažejo tudi, da silicijeve spojine iz preslice pomagajo pri absrobciji kalcija, izboljšujejo fleksibilnost kosti in pomagajo pri celjenju zlomov. Preslica pomaga tudi pri nategnjenih ligamnetih in izpahnjenih zglobih z jačanjem vezivnega tkiva in hrustanca.

Izjemno pa je cenjena kot zelišče, ki krepi ledvice ter zdravje celotnega urogenitalnega trakta; pomaga pri vnetjih, cističnih ulceracijah in infekcijah, posebej učinkovita pa je tudi pri v primeru vnetja ali benignega povečanja prostate.

Uporablja se tudi pri ledvičnih kamnih (za raztapljanje, zmanjšanje in izločanje) in je znana kot ena najmočnejših rastlin, ki deluje diuretično, saj lahko poveča izločanje vode iz telesa za 30%. Ko uživate preslico je zato pomembno, da pijete dovolj vode.

Odlična je tudi kot pomoč pri izgubi celulita.

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti je koristna tudi pri revmatoidnem artritisu. Pri teh težavah zeliščar Abbe Kuenzle svetuje vsakodnevno uživanje njivske prelice, tekom celega leta. Zahvaljujoč preslici se lahko bolečina revmatizma zmanjšja ali celo preneha. 

 

ZAUSTAVLJA KRVAVITVE IN POMAGA DO HITRJŠEGA CELJENJA 

Najnovejše študije potrjujejo to, kar že od nekdaj vemo in najdemo zapisano tudi v knjigah o ljudskem zdravilstvu; da koagulirna in hemostatska lastnost njivske preslice pomaga pri zmanjšanju notranjih in zunanjih krvavitev, tudi v primeru (pre)obilnih menstruacij.

Uporablja se tudi pri krvavenju iz nosu, ust, črevejsa in maternice. Če imate naštete težave se vedno najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Protivnetne lastnosti preslice pomagajo pri nižanju vnetja in pri menstrualnih krčih.

V ljudski medicine se preslica uporablja tudi pri:

- Izgubi spomina

- Hemeroidih

- Menopavzi

- Gingivitisu in tonzilitisu

- Diabetesu

- Vnetju dihalnih poti

- Anemiji

- Težavah s kostmi, mehurjem, ledvicami in prostate

 

Če želite tudi sami okrepiti svoje zdravje z uživanjem njivske preslice, je v OrCi na voljo ekološka preslica v kapsulah ali tinkturi, ter tudi v kombinaciji z repincem in koprivo, za krepitev jeter in ledvic in posledično lepšo kožo.

 

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si

 

 

 

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje


Izdelava spletne strani