orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Naravni proteini

Čaji in tinkture

Naravni parfumi

Ne spreglejte ...logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1


Castor Oil A BriefO izjemnih lastnostih ricinusovega olja sem že pisala v članku Starodavna tehnika oblog iz ricinusovega olja

Ricinus je namreč izjemno olje, s številnimi koristnimi lastnostmi a okoli njega vseeno seva dvom; večina ljudi, ko sliši za ricinusovo olje, vpraša: "Kaj ni to olje strupeno?"

In resnica je, da je ricin, ki se nahaja v ricinusovih semenih, dejansko eden največjih strupov na svetu. Nahaja se v semenih rastline ricinus (Ricinus communis), katera je, glede na Guinnesovo knjigo rekordov, proglašena za najbolj strupeno rastlino na svetu.

A brez skrbi! :) Ricinusovo olje ni niti najmanj strupeno, temveč izjemno koristno, saj je ricin odpadek pri izdelavi olja. Samo ricinusovo olje je zato izjemno blagodejno, s številnimi koristmi, katere opisujem v tem članku. :)


RICINUSOVO OLJE ALI KRISTUSOVA DLAN

Zaradi svojih izjemnih, zdravju koristnih lastnosti je njegovo ljudsko ime Kristusova dlan in to ime naj bi mu dali že stari Egipčani.

Skozi zgodovino se je ricinusovo olje uporabljalo za različne namene. V starodavni grški medicini se je ricinusovo olje koristilo za nego telesa ter izboljšanje rasti las.

Kleopatra naj bi ga uporabljala za beljenje beločnic, v starodavnih egipčanskih spisih pa najdemo zapise, da se je uporabljalo kot blago odvajalo. 


RICINUS KOT ODAVAJALO

Antični zdravilci so namreč ljudi, ki so k njim prišli pomoč, vedno najprej vprašali, kako odvajajo blato. Že Hipokrat je namreč dejal, da ima vsaka bolezen svoj začetek v črevesju in da se zato tudi smrt začne v črevesju.

To, na kar opozarjamo danes, so vedeli že nekaj tisoč let nazaj. Če oseba, ki je prišla k njim po pomoč, ni odvajala blata redno, vsak dan, so ji antični zdravilci pomagali z uporabo ricinusovega olja.

Tudi dandanes se ricinusovo olje uporablja kot pomoč pri zaprtju.

Ob teh težavah se priporoča uživanje 0.5 do 1 žlice ekološkega ricinusovega olja. Začnite s pol čajne žličke in po potrebi stopnjujte do 1 žlice, a ne uživajte olja dlje kot 1 teden. Olje zaužijte zvečer, lahko ga pomešate z naravnim sokom, če vam je okus olja neprijeten.

Ricinusovo olje pozna tudi ajurveda (tradicionalna indijska medicina), ki pa je to olje tradicionalna koristila kot sredstvo proti parazitom, še danes pa ga uporabljajo protibolečinsko, ob cistah in miomih, za skele, tkiva in kosti. Imenujejo ga "arnika ajurvede". 

 

ZDRAVILNE LASTNOSTI RICINUSOVEGA OLJA 

To kar dela ricinusovo olje tako posebno, je 90% vsebnost redke ricinoleične kisline. Prav ta kislina naj bi bila, med drugim, razlog zdravilnosti ricinusovega olja, saj deluje izjemno dobro proti glivicam, plesnim, virusom, parazitom in bakterijam. 

Ricinusovo olje se že dolgo časa uporablja ob različnih težavah, kot so: 

- išias 

- plešavost ali izguba las 

- artritis 

- slaba cirkulacija 

- zaprtje 

- miomi in ciste  

- bradavice 

- bronhitisi in prehladi 

- avtoimuna stanja 

- Parkinsonova bolezen 

- epilesija 


OBLOGE IZ RICINUSOVEGA OLJA

Olje je namreč pri zunanji uporabi izjemno učinkovito pri stimulaciji imunskega sistema in razstrupljanju limfe, predvsem, če se ga uporablja v obliki oblogPreko oblog bo deloval tudi na cirkulacijo. Obloge se priporoča izvajati vsaj 4x tedensko, vsaj mesec dni. Opis, kako naredite obloge, najdete tukaj

Pri težavah z miomi, cistami na jajčnikih, benignih tumorjih, mentrualnih bolečinah, zaprtju ali driski, se priporoča obloge delati na spodnjem delu trebuha.

Obloge lahko, za namen čiščenja jeter, postavite tudi na področje jeter. Več opisano tukaj.

Masaža z ricinusovim oljem pomaga tudi pri oteklih prsih, pri artritisu, revmatizmu, bronhitisih in prehladih.

Če imate težave z bradavicami, jih vsak večer masirajte 10-15 z ricinusovim oljem, dokler ne odpadejo.

Ricinusovo olje se je kot koristno pokazalo tudi pri Parkisnsonovi bolezni, multipli sklerozi in cerebralni paralizi. Uporablja se zunanje. Zmanjša lahko tudi težave zaradi lupusa ali skleroderme. 


RICINUSOVO OLJE ZA POPOLN VIDEZ KOŽE

Zaradi visoke vsebnosti vitamina E in ricinoleične kisline, se ricinusovo olje množično uporablja v kozmetičnih izdelkih.

Zaradi svojih vlažilnih in hranilnih lastnosti je idelano sredstvo za nego suhe kože in las. Spodbuja nastajanje kolagena in elastana in s tem preprečuje nastanek gubic – zato je odličen tudi za nego zrele kože.

Ricinusovo olje deluje proti mozoljčkom in ogrcem, kožo torej čisti in hidrira.

RICINUSOVO OLJE ZA POSPEŠVEVANJE RASTI LAS

Spodbuja rast trepalnic, las in obrvi, redna uporaba prav tako stimulira rast nohtov, preprečuje izpadanje las in deluje proti prhljaju.

Za rast obrvi ali las, ga vsak večer vmasirajte na želene predele. Nekaj kapljic z vatirano palčki nanesite tudi na zgornji del veke, ob koren trepalnic, da spodbudite ras trepalnic.  

Ricinusovo olje pomaga tudi pri urezninah, opeklinah, abrazijah, uporablja se tudi proti brazgotinam, strijam in proti ekcemom. 


RICINUSOVO OLJE KOT ČISTILO ZA OBRAZ

Ricinusovo olje odlično odstranjuje tudi ličila :) Spodaj najdete recept, kako lahko sami doma pripravite odstranjevalec ličil, glede na vaš tip kože: 


- Mastna koža:
30% eko ricinusovega olja, 70% eko jojobinega olja

- Normalna koža: 20% eko ricinusovega olja, 80% eko jojobinega olja

- Suha koža: 10% eko ricinusovega olja, 90% eko jojobinega olja  

 

castor oil bottle

Ricinusovo olje ni strup, ampak olje z izjemnimi koristmi in je močno poznano in cenjeni v naravni medicine.

Bodite pozorni le, da vedno uporabite la najbolj kvalitetno olje, ki svebuje olje prvega stiskanja in je tudi ekološko.

Ne želite namreč, da olje, ki prodira globoko v kožo in limfo ter razstruplja, vsebuje tudi toksine. 

 

Ricinusovo olje se odsvetuje za uporabo pri nosečnicah, pri ljudeh z občutljivim želodcem in pri boleznih ledvic. Nikakor ga ne uživajte v prevelikih količinah, ker lahko izzove drisko in bruhanje.

 

Želim vam čudovite dni in uživate pri uporabi ricinusovega olja ;)

 

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje


Izdelava spletne strani