orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Naravni proteini

Naravni parfumi

Ne spreglejte ...



logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1

abdominal pain and unintentional weight loss thumbPotrebe za vitamini, minerali, esencialnimi aminokislinami in drugimi hranili ostajajo relativno konstantne skozi celo naše odraslo življenje.

Žal pa sposobnost za pravilno razgrajevanje hrane in posledično dobro absorbcijo vitalnih hranil z našo starostjo upada, predvsem zaradi upada nivoja želodčne kisline.

Hipoklorhidrija – pomanjkanje želodčne kisline

Ker so simptomi zmanjšane in povišane želodčne kisline skoraj enaki, se mnogo ljudi s težavami v želodcu zdravi z zaviralci želodčne kisline, saj menijo, da imajo želodčne kisline preveč.

Tudi simptomi, ki jih občutijo kažejo na to, da je kisline preveč: zgaga, refluks, občutek kisline, pekoč občutek v požiraliniku ...

V resnici pa je bolj verjetno, da je želodčne kisline premalo, zato se zdravstveno stanje počasi le še slabša.

Ključni in pomembni vitamini in minerali se ob hipoklorhidriji ne uspejo absorbirati, saj se hrana ne razgradi pravilno in posledice so vidne na več načinov; pešati nam začne zdravje, poveča se utrujenost, razvijemo alergije in občutljivost na določene skupine živil, naša prebava se poslabša, pojavijo se težave z napihnjenostjo in vetrovi.

Težave se nadaljujejo v črevesju in razvije se lahko sindromo razdraženega in/ali propustnega črevesja, kar pa vodi v nove zdravstvene težave. 

Alkalno ali kislo?

Mnogo ljudi pravi, da mora biti naše telo, če želimo biti zdravi, alkalno, a to ne drži popolnoma. Naša kri mora biti alkalna, naš želodec pa mora biti zelo, zelo kisel. Na pH lestvici od 1-14, mora biti pH našega želodca med 1 in 3, kar je zelo kislo.

Če naš želodec ni dovolj kisel, ne bo uspel sprostiti glavnega encima za razgradnjo beljakovin, pepsina. Pepsin je izjemno pomemen encim, saj razgradi beljakovine, da lahko absorbiramo aminokisline. Močna želodčna kislina je pomembna tudi zato, ker pomaga sprostiti žolč iz jeter in encime iz trebušne slinavke, ki jih potrebujemo, da uspešno razgradimo hrano.

3 glavne naloge želodčne kisline so: 

1. Razgradnja beljakovin

2. Pomoč pri absorbciji mineralov in vitamina B12

3. Pobijanje patogenih mikroorganizmov (bakterije, gljive, kvasovke, paraziti)

Simptomi hipoklorhidrije

Najpogostejši simptomi, da je naš želodec preveč alkalen in ne uspe razgraditi beljakovin so:

- utrujenost po obroku,

- občutek zastale hrane v želodcu,

- koščki nepredalne hrane v blatu,

- vetrovi (predvsem uro do dve po obroku),

- napihovanje,

- spahovanje (še nekaj ur po obroku),

- zgaga in refluks 

Sčasoma so simptomi vidni tudi na telesu; lasje nam odpadajo in postanejo tanki in suhi, nohti so razbrazdani in lomljivi, koža je uvela, lahko tudi suha in nečista, postanemo utrujeni, dovzetni smo za okužbe in razrastejo se nam gljivice (tudi vaginalno), kvasovke in paraziti. 

V nasprotju s splošnim prepričanjem kar 90% populacije, ki ima težave z refluksom, zgago in slabo prebavo, v resnici trpi za zmanjšano želodčno kislino. 

To še posebej velja za vse starejše od 40 let, saj vemo, da nivo želodčne kisline z leti upada. Še dodatno si ga nato nižamo mi sami z uživanjem zdravil, protibolečniskih tablet, zaviralci in nevtralizatorji želodčne kisline, kroničnim stresom in pomanjkanjem določenih mineralov. 

Zakaj zgaga in refluks nista nujno pokazatelja previsoke, temveč prenizke želodčne kisline?

Pomanjkanje želodčne kisline vpliva na mišico zapiralko, sfinker, ki se nahaja na vhodu v naš želodec. Mišica zapiralka je kontrolirana s strain pH-ja v našem želodcu in se, če želodec ni dovolj kisel, ne bo tesno zaprla.

To omogoči hrani, da se vrača nazaj v požiralnik, kar povzroča refluks, zgago in GERB. Ko se zgornja zapiralka zaradi pomanjkanja želodčne kisline ne zapre dovolj tesno, to omogoči tudi, da v požiralnik zaide encim pepsin, ki povzroča kronično kašljanje, hripavost, draženje grla in občutek kepe v grlu.

Ko s takimi simptomi stopimo k zdravniku, običajno prejmemo recept za zaviralce želodčne kisline, ki pa le začasno umirijo simptome. Ker zavrejo izločanje želodčne kisline, sicer res ne čutimo več pekočega občutka v požiralniku, a stanje se sčasoma običajno poslabša, saj se hrana ne razgrajuje učinkovito in to vodi do malabsorbcije (pomanjkanja hranil) in obremenitve črevesja.

Večina ljudi, še posebej starejših, v resnici potrebuje več želodčne kisline (več prebavnega ognja, kot to imenujemo v tradicionalni kitajski medicini) in ne zaviranje njenega izločanja. 

Razgradnja beljakovin in želodčna kislina

Beljakovine oz. aminokisline so pomembne za vsako calico v našem telesu; za kolagen, elastin, hormone, nevrotransmiterje, encime, protitelesa, lase, kožo, nohte in mišice.

Če imamo želodčne kisline premalo in beljakovin ne razgradimo uspešno na aminokisline, naše telo nima gradnikov za tkiva in to opazimo tudi na laseh, nohtih, koži in mišicah. Poleg tega izgubimo tudi dragocene nevrotransmiterje v možganih, centralnem živčnem sistemu in hrbtenjači, pomembne aminokisline kot je triptofan, pomembne hormone kot je adrenalin (ki nam da “vstani in pojdi” energijo) in aminokisline, ki so potrebne za gradnjo hromonov. Ko se nam poruši ravnovesje hormonov se srečamo s celim kupom težav; vse od nabiranja odvečnih kilogramov, do počasnejšega metabolizma in mentalnih/čustvenih nihanj in težav.

Nepredelane beljakovine pogosto povzročajo tudi alergijske reakcije, saj naše telo teh snovi ne prepozna in naš imunski sistem jih zato napade, to pa povzroči alergijsko reakcijo. 

Minerali in vitamini

Še ena od posledic pomanjkanja želodčne kisline je, da ne uspemo absorbirati pomembnih mineralov. Cink, magnezij, kalcij in železo so minerali, ki nam bodo začeli primanjkovati, če naš želodec ne bo imel dovolj želodčne kisline.

Malabsorbcija mineralov vodi v odpadanje las, pojavijo se lahko palpitacije srca, anksioznost, tinitus, osteoporoza, anemije, slabši imunski sistem … Pomanjkanje cinka onemogoči tudi nastanek dovolj želodčne kisline in tako se znajdemo v začaranem krogu hipoklorhidrije. 


Vitamin B12

Tudi absorbcija življensko pomembnega vitamina B12 bo motena, če nimamo dovolj želodčne kisline.

B12 namreč za absorbcijo potrebuje želodčno kislino, saj ta B12 loči od beljakovin na katere je vezan v hrani, nato pa se vitamin B12 veže na intrinzični faktor v želodcu, ki ga popelje do tankega črevesja, kjer se B12 nato absorbira.

Pri hipoklorihidriji (tudi kot posledici zdravljenja z zaviralci želodčne kisline) lahko pride do malabsorbcije vitamina B12. Težave z absorbcijo B12 s starostjo, ko nivo želodčne kisline že naravno upada, naraščajo. Zelo, zelo veliko starostnikov se zato srečuje s pomanjkanjem vitamina B12, pa tega sploh ne vedo!

Simptomi pomanjkanje B12 so med drugim: 

- slab spomin,

- dezorientacija,

- maravljinčenje v rokah in nogah,

- huda utrujenost,

- zmedenost,

- nevrološke spremembe...

Znanstveniki danes ugotavljajo celo, da celo nekateri ljudje z diagnozo Alzheimerja ali demence lahko v resnici trpijo za pomanjkanjem B12

Prav zato vsem, ki imajo težave z želodcem, osebno vedno svetujem tudi dodajanje vitamina B12. Enako svetujem tudi vsem starostnikom, saj jim nivo želodčne kisline že naravno z leti upada in je lahko absorbcija B12 vezanega na hrano motena. Vsem, ki pa želite delovati preventivno, pa svetujem da vsaj 1x letno naredite kuro z B12 B kompleksom - mnogi boste občutili veliko boljše počutje, kar ni presenetljivo, saj nekatere študije navajajo, da vitamin B12 primanjkuje skoraj 40% populacije. Preberite več tukaj.

 

BETAIN HCL

Ob hipoklorhidriji (pomanjkanju želodčne kisline) si lahko učinkovito pomagamo predvsem z Betain HCL (betain hidroklorid) oz. solno kislino.

Le te ne smete uživati v primeru, da imate gastritis, rane in razjede na želodcu ali ste na zdravljenju z nesteroidnimi antirevmatiki (protibolečinska zdravila) oz. imate druga zdravstvena stanja želodca. Betain HCL ne uživajte tudi, če ste na zaviralcih želodčne kisline oz. imate potrjeno previsoko želodčno kislino. 

Vsi ostali, ki teh težav nimate in sumite na pomanjkanje želodčne kisline, pa lahko z Betain HCL opravite tudi enostaven test, ki vam bo pomagall razkriti ali imate želodčne kisline premalo ali dovolj. Testa ne izvajajte, če veste, da imate želodčne kisline preveč, uživate zaviralce želodčne kisline ali ob zgoraj naštetih težavah.

Test in nadomeščanje  želodčne kisline z Betain HCL (betain hidroklorid)

betain hci s kor 5730d0212677a

Ta test opravite s kapsulami Betain HCL in sicer tako, da sredi visoko beljakovinskega obroka (meso, mlečni izdelki, stročnice, oreščki, jajca …), zaužijte 1 kapsulo Betain HCL.

Če po obroku ne občutite nobene spremembe, to pomeni, da je želodčne kisline še vedno premalo, zato test naslednji dan ponovite, tokrat z 2 kapsulama.

Test nadaljujte toliko časa, dokler ne pridete do količine, ki v želodcu (v žlički, ne v požiralniku) povzroči rahlo toploto ali pekoč občutek, kar je pokazatelj, da je želodčne kisline preveč.

V tem primeru spijte nekaj vode, da pomirite pekoč občutek. Zdaj veste, da je količina betain HCL, ki jo potrebujete, za 1 kapuslo nižja od količine, ki je v želodcu izzvala pekoč občutek.

Če ste torej pekoč občutek začutili pri 2 kapuslah, je to pokazatelj, da potrebujete le 1. Če ste imeli pekoč občutek pri 1 kapsuli, to pomeni, da je želodčne kisline dovolj in da je ne potrebujete dodajati in je vzrok vaših težav verjetno drugje.

Pekoč občutek je možen tudi, če imate gastritis in razjede, zato testa v tem primeru NE opravljajte! Test vedno opravite le ob visoko beljakovinskem obroku.

Ko boste našli svojo količino potrebne solne kisline, le to nadomeščajte toliko časa (in vedno le ob visoko beljakovinskih obrokih), dokler se ne začne pojavljati topel ali pekoč občutek v želodcu tudi že pri 1 kapsuli, kar je znak, da Betain HCL ne potrebujete več in saj je kisline dovolj. 

Test s sodo bikarbono

Eden od testov, ki ga lahko preizkusite doma, je tudi test s sodo bikarbono (ki seveda ni 100% zanesljiv). Bodite pozorni, da kupite sodo bikarbono, ki ne vsebuje aluminija. Test izvedete tako, da zjutraj, takoj ko se zbudite, najprej spijete ¼ čajne žličke sode bikarobne, zmešane s kozarcem hladne vode (približno 1,5dcl vode). Mešanico spijte takoj, ko vstanete – preden se umijete, greste na wc ali popijete vodo, čaj ali kavo.

Ko popijete mešanico vode in sode bikarbone opazujte koliko časa bo preteklo, da se vam spahne.

Če se vam spahne v prvih treh minutah po tem, ko ste popili mešanico vode in sode bikarbone, imate želodčne kisline verjetno dovolj. Če se vam spahne po 3 minutah ali celo po 5 minutah imate želodčne kisline verjetno premalo.

Ne zamešati rahlega spahovanja, ki lahko nastopi kot posledica prehitrega pitja in zajemanja zraka med pitjem in dejanskim spahovanjem, ki nastane kot posledica uživanja sode bikarbone; ta namreč nevtralizira HCl, pri tem se tvori CO2, kar povzroča spahovanje. 

Test ponovite 3 zaporedna jutra. 

Prebavni encimi ali Betain Hcl

Simptomi opešane proizvodnje encimov, zaradi katere se naša hrana prav tako ne razgradi dobro in nam le to povzroča enake težave kot pomanjkanje želodčne kisline, so podobni simptomom premalo želodčne kisline.

Simpotimi pomanjkanja encimov so namreč sledeči: 

- občutek težine (kepe) v želodcu po obroku, 

- spahovanje še nekaj ur po obroku, 

- utrujenost (predvsem po obroku), 

- nepredelani kosi hrane v blatu,

- težave s prebavo (zaprtje ali driska) 

Če se vam ti simptomi pojavljajo po beljakovinski hrani (meso, mlečni izdelki, jajca, oreščki …), potem imate verjetno več težav s pomanjkanjem želodčne kisline. 

Če te simptome občutite po uživanju zelenjave, škrobnate hrane in manj beljakovinsko bogate hrane, potem imate verjetno težave s pomanjkanjem prebavnih encimov.

Velika verjetnost pomanjkanja encimov je tudi ob opešani vranici in slinavki (po TKM) in ob uživanju veliko sladke hrane. V tem primeru svetujem, da najprej poskusite z dodajanjem prebavnih encimov (1 kapsula, 3x dnevno med obrokom (zajtk, kosilo, večerja)), dokler težave ne izzvenijo in encimov ne potrebujete več.


Ulcerji, razjede, gastritis …

V primeru težav z vnetjem želodčne sluznice, razjedami in ulcerji, tudi v primeru, da imamo želodčne kisline premalo, še ne smemo dodajati Betain HCL, saj bi kislina na tako poškodovani sluznici naredila še več težav. 

V teh primerih zato najprej svetujem uživanje ekološke, nefiltrirane, neredčene aloe vere, ki bo pomirila in zacelila poškodovano sluznico (kot pomiri opečeno kožo) in bo delovala izjemno blagodejno tudi na celotni prebavni sistem. Uživajte jo na prazen želodec, na tešče ali vsaj pol ure pred obrokom, do 3x dnevno.

V primeru razjed sluznice svetujem tudi dodajanje aminokisline L-glutamin, ki neverjetno celi in krepi sluznico telesa in deluje odlično tudi pri težavah kot je propustno črevesje.

Ne pozabite pa vedno narediti tudi probiotične terapije, saj se težave iz želodca nadaljujejo tudi v črevesju. Če se hrana v želodcu ne predela pravilno, potem neprimerno razgrajena pride v črevesje in povzroča težave tudi v črevesju; nahrani parazite in druge patogene organizme in povzroča disbiozo črevesne mikrobiote. Sama zato vedno svetujem probiotično terapijo vsem z želodčnimi težavami. Najbolj primeren probiotik lahko poiščete tukaj, običajno pa se odlično obnese probiotik Saccharomyces boulardii. 

Helicobater Pylori

Bakterija Helicobacter Pylori se lahko razraste le v premalo kislem želodcu. Če je kisline dovolj, se bakterija ne uspe razrasti do te mere, da bi nam povzročala težave. Ko pa Helicobacter Pylori v želodcu enkrat že poraste, začne inhibirati (preprečevati) izločanje želodčne kisline, saj ji kislo okolje ne ustreza. 

Zato je tudi v primerih razrasta HP potrebno urediti želodčno kislino. Ker pa ta bakterija povzroča vnetja, ulcerje in razjede želodčne sluznice, morate biti previdni na kakšen način in s katerimi izdelki dvigujete želodčno kislino, da ne naredite še večjih težav kot jih že imate. 

V primeru porasta Helicobacter pylori vam vsekakor svetujem, da začnete uživate sok nefiltrirane aloe vere, ki uravnava nivo želodčne kisline in celi sluznico ter probiotik Saccharomyces Boulardii, ki dokazano deluje na razrast Helicobacter Pylori (in se lahko uporablja tudi sočasno z antibitikom).

Pri želodčnih težavah in tudi težavah s Helicobacter Pylori, pa si lahko zelo pomagate tudi z ekološkim oljem črne kumine.


HIPOKLORHIDRIJA – SPREGLEDANI VZROK MNOGIM ZDRAVSTVENIM TEŽAVAM

Hipoklorhidrija žal ostaja mnogokrat spregledan vzrok pešanja zdravja. Ko bo v vašem želodcu kisline (ali prebavnih encimov) ravno prav, lahko mnogo vaših zdravstvenih težav izzveni in občutili boste povsem nov nivo zdravja, energije in dobrega počutja, ki se bo odražal ne samo na vašem počutju ampak tudi vašem fizičnem izgledu; lasje bodo močnejši in bolj gosti, koža bo zdrava in sijoča in vaši nohti bodo močni in lepi.

 

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si

 

 

--
Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. 

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA). 

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje


Izdelava spletne strani