orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Naravni proteini

Naravni parfumi

Ne spreglejte ...



logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1

1000 omega fat featureOmega-3 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo v vsaki celici našega telesa. Sestavljajo celične membrane, ohranjajo delovanje živčnega sistema, zdrave nivoje holesterola in preprečujejo vnetja v telesu.

Kaj so esencialne maščobne kisline?

Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo vnesti s hrano.

Obstajata dve vrsti esencialnih maščobnih kislin:

Linolenska kislina (omega-3)

Linolna kislina (omega-6)

Iz alfa-linolenske kisline omega-3 maščobne kisline (ALA), lahko telo v omejenem deležu tvori DHA (dokozaheksanojska kislina) in EPA (eikozapentanojska kislina) maščobni kislini (MK). Iz omega-6 maščobnih kislin pa telo tvori arahidonsko kislino (AA), ki je v presežku lahko vnetna, zato moramo poskrbeti za pravo razmerje omega-3 : omega-6 maščobnih kislin.  Ker lahko previsoka vsebnost omega-6 v razmerju z nizko vsebnostjo omega-3 tvori v telesu vnetja, moramo poskrbeti, da vnesemo v telo pravilno razmerje obeh mašobnih kislin, kar je v današnji prehrani lahko za mnoge izziv.


Esencialne maščobne kisline in njihova vloga v telesu

Pomembnosti esencialnih maščobnih kislin v prehrani ne smemo podcenjevati. So sestavni del vseh celičnih membran in skrbijo za prožnost naših celic. Prav tako so zelo pomembne za naš živčni sistem.  Že samo podatek, da 60% možganov sestavlja maščoba, priča o pomembnosti dobrih maščob za naše zdravje in počutje. DHA maščobna kislina je še posebno prisotna v živčnem sistemu, zato pravimo, da je hrana za naše možgane. Visoke koncentracije esencialnih maščobnih kislin imamo tudi v mrežnici, zato so maščobe zelo pomembne za (dober) vid.


Omega-3 in nosečnost

Ste vedeli, da so možgani še nerojenega otroka sestavljeni iz 60 % maščob, med katerimi je DHA zastopana v 40 odstotkih? Že samo ta podatek nas lahko prepriča o pomembnosti omega-3 maščobne kisline za normalen razvoj ploda in novorojenčka. Ugotovljeno je bilo tudi, da uživanje 200mg DHA na dan v nosečnosti, omogoči pravilen razvoj možganov in vidnega sistema otroka. Zmanjša se možnost, da matere rodijo otroka z nizko poporodno težo in da rodijo prezgodaj. Prav tako se zmanjša tveganje za povišan krvni tlak v času nosečnosti. Zadosten vnos DHA v času dojenja pa pomaga materam preprečiti oz. zmanjšati tveganje za poporodno depresijo, hkrati pa se izboljša tudi dojenčkova odpornost, še zlasti se poveča zaščita pred alergijami.

Esencialne maščobne kisline in vnetje v telesu

Esencialne maščobne kisline so vpletene tudi v regulacijo vnetja v telesu, a delujejo na različne načine. Med tem, ko omega-3 vnetja zmanjšuje, lahko omega-6 vnetja zvišuje. Omega-6 maščobne kisline naše telo uporabi za izgradnjo vnetnih imunskih celic, omega-3 maščobne kisline pa za izgradnjo protivnetnih celic.

Ker so vnetne imunske celice izjemnega pomena za naše zdravje, omega-6 vsekakor potrebujemo in so v pravilnem razmerju za nas dobre.

Težava  nastane, ker se večina ljudi danes prehranjuje s hrano, bogato predvsem z omega-6 maščobnimifoods 18 kislinami: z mesom in mlečnimi izdelki, jajci, procesiranimi rastlinskimi olji (sončnično, koruzno, sezamovo, sojino, izjema sta olivno olje in avokadovo olje, saj ju uvrščamo pod omega-9 maščobno kislino ...) in procesirano hrano (v naprej pripravljene jedi, sladice, rogljički ...), obenem pa v telo vnese veliko premalo nasprotne, omega-3 maščobne kisline in zato le ti v telesu nista prisotni v pravilnem razmerju, temveč imamo prevlado omega-6 maščobne kisline, ki iz arahidonske kisline nato tvori vnetne imunske celice, ki prispevajo k povišanju vnetja v telesu.

Vnetja v telesu pa so vzrok številnim zdravstvenim težavam in povzročajo vse od aken do artritisa in drugih bolezni, zato je pravo razmerje teh hranil v telesu ključno. V nasprotnem primeru bodo tiste omega maščobe, ki prevladujejo, odločale o zdravju ali bolezni.

Poglejmo še nekatere druge prednosti dodajanja esencialnih maščobnih kislin v našo prehrano:

- Boljša koža, nohti in lasje: dodajanje esencialnih maščobnih kislin lahko izboljša izgled in moč naše kože, nohtov in las. Če imate težave z suho kožo vam zagotovo manjkajo dobre maščobe.

 - Izboljšano mentalno zdravje: Različne študije so pokazale, da so omega-3 maščobne kisline ključne za mentalno zdravje in dodajanje le teh v prehrano lahko zmanjša simptome depresije ter drugih motenj razpoloženja, kot je npr. anksioznost.

 - Razvoj zarodka: Študije so pokazale, da je manj verjetno, da imajo otroci nosečnic, ki so med nosečnostjo dodajale esencialne maščobne kisline (predvsem DHA), razvojne težave in da imajo lahko ti otroci tudi višje kognitivne rezultate. Druge prednostih dodajanja omega-3 maščobnih kislin za nosečnice in njihove še nerojene otročke so že zapisane v začetku članka.

 - Zmanjšano tveganje za bolezni srca: znano je, da dodajanje omega maščobnih kislin lahko zmanjša tveganja za srčno žilne bolezni. Eden od načinov, kako dobre maščobe prispevajo k temu je, da nižajo ravni LDL (slabi) holesterola in obenem višajo ravni HDL (dobri) holesterola. Omega-3 maščobne kisline so pokazale, da zmanjšajo tveganje za srčne bolezni tudi zato, ker redčijo kri in s tem zmanjšajo tveganje za krvne strdke, preprečujejo vnetja (zmanjšajo visok krvni tlak) in upočasnijo kopičenje oblog na žilah. Nasprotno pa določene študije kažejo, da omega-6 maščobne kisline v presežku lahko povečajo tveganje za bolezni srca saj povzročajo vnetja žil.

- Zmanjšano tveganje za Alzheimerjevo boleznijo: Zlasti za DHA je dokazano, da zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen in tudi druge starostne kognitivne bolezni, kot je demenca.

- Artritis in druge vnetne težave: Omega-3 maščobne kisline delujejo izjemno protivnetno, zato so se izkazale kot učinkovite pri številnih vnetnih boleznih, kot so artritis, Chronova bolezen in deloma tudi pri astmi.

Kako v telo vnesemo pravo razmerje Omega-3 : Omega-6 maščobnih kislin?

dhaepaČeprav lahko omega-3 precej enostavno vnesemo v naše telo z uživanjem lanenih semen, orehov in druge hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, iz katere nato naše telo izdela EPA in DHA kislini, pa težava nastane, ker je pretvorba v DHA in EPA iz omega 3 precej nizka, še posebej, če uživamo veliko omega-6 maščobnih kislin.

Obe esencialni maščobni kislini namreč v telesu tekmujeta za enake metabolne encime in videti je, da omega-6 maščobna kislina bolje izrabi skupne encimske procese od omega-3 maščobne kisline. Če vnašamo torej veliko omega-6 v našo prehrano bo pretvorba omega-3 v DHA in EPA veliko bolj nizka.


Glede na nekatere študije je bilo ugotovljeno, da ženske pretvorijo 21% omega-3 v EPA in 9% omega-3 v DHA. Moški pretvorijo le 8% omega-3 v EPA in 0-4% omega-3 v DHA. Več kot je torej omega-6 v naši prehrani, težja je pretvorba omega-3 v DHA in EPA. Zato je smiselno v prehrano dodajati že izolirane, direktne DHA+EPA omega-3 maščobne kisline, še posebej če sami ne pazite, koliko omega-6 vneseto v telo.

Če je vaše telo že razvilo kakšno kronično ali degenerativno bolezen ali je v telesu prisoten (pre)visok vnetni proces, svetujem, da močno zmanjšate uživanje omega-6 in uživate čim več hrane bogate z omega-3 ter dodajate tudi direktni vir DHA+EPA.

Vsi, ki se prehranjujete z nepolnovredno prehrano, ki bazira na živalskih proizvodih, procesiranih živilih (sladice, v naprej pripravljene jedi) in procesiranih oljih, si boste zelo pomagali, če boste v svojo prehrano dodali že izolirane DHA in EPA maščobne verige in na ta način zagotovili več direktnih protivnetnih maščob, ki jih telo ne rabi samo pretvoriti v DHA in EPA. Vseeno svetujem, da razmislite kaj jeste in začnete svojo prehrano bazirati na zmanjševanju omega-6 maščobnih kislin.

Univerzalen recept: zmanjšaj omega-6 in dodaj omega-3

Pravo razmerje EPA in DHA lahko torej dosežemo tako, da vnesemo v telo veliko hrane, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami in zmanjšamo hrano, visoko z omega 6 maščobnimi kislinami. To pa v današnjem načinu življenja in prehrani, ki je danes na naših mizah, ni najlažje. Vseeno vas spodbujam da z malimi koraki dosežete spremembe. Uporabljajate manj procesiranih olj, na solati uporabite le olivno olje, zmanjšajte vnos živalskih produktov. Povečajte vnos polnovredne rastlinske hrane; zelenjave, sadja, semen in oreščkov.

Drugi način pa je, da DHA in EPA maščobne verige vnesemo v naše telo v že izolirani obliki. Še bolje pa je, če oba načina med sabo kombinramo: smo pozorni na vnos omega 6 maščobnih kislin in obenem dodajamo tudi omega 3 DHA in EPA maščobne kisline.

Kaj so naravni viri DHA in EPA maščobnih kislin in ali moramo jesti ribe?

DHA in EPA omega 3 maščobni kislini res vsebujejo tudi ribe, uživanje slednjih pa vseeno odsvetujem vsaj zaradi 2 razlogov;

1. Ribe so močno onesnažene s težkimi kovinami in zato njihova prednost, da vsebujejo omega 3 MK ne odtehta njihovega tveganja, še posebej, ker obstajajo drugi, bolj varni in enako zanesljivi viri.

2. Ribe so bogate z arahidonsko kislino, ki pa je omega 6 MK in doprinese k vnetjem v telesu. Spominimo: telo iz arahidonske kisline tvori vnetne imunske celice, ki prispevajo k povišanju vnetja v telesu.

Veliko bolje in brez tveganja je, da dodajamo DHA in EPA maščobni kislini iz primarnega vira, od koder ga prejmejo tudi ribe: iz posebnih mikroalg, ki niso onesnažene in ne vsebujejo vnetnih maščobnih kislin, temveč zgolj DHA in EPA maščobni kislini. Te mikroalge so namreč vir DHA in EPA maščobnih kislin tudi ribam - ko ribe pojedo te posebne mikroalge, v svoje telo vnesejo omega 3 (DHA+EPA). Mi lahko enostavno preskočimo ta vmesni člen (ribe) in posežemo po primarnem viru (mikroalge).

Izberi prave maščobe za zdravje

Zdrave maščobe so izjemnega pomena za naše zdravje; zdravje naših možganov, živčnega sistema, hormonskega sistema, oči ... zato se nikar ne izogibajte dobrim maščobam. Nadomestite slabe maščobe z dobrimi in občutili boste spremembo na zdravju, počutju in videzu vašega telesa. Uživajte čim bolj nepredelano hrano in olja, v svoji primarni obliki: olive, avokado, semena in oreščki so odličen vir dobrih maščob.

Obe maščobi, omega 6 in omega 3 sta esencialni maščobi, torej za naše telo nujno potrebni in jih moramo v svoje telo vnesti preko prehrane. Ključ je le v pravilnem razmerju obeh maščob. S polnovredno, rastlinsko prehrano in izogbanjem procesiranim živilom, mlečnim izdelkom in mesu ter (občasnemu) dodajanju direktnemu viru omega 3 maščob boste storili veliko v preventivi in ohranjanju svojega zdravja!

Če vaša prehrana bazira na v naprej pripravljenih izdelkih (predpakirana živila, cvrta živila, pice, bureki, sladice ... velja tudi za veganske izdelke), mlečnih izdelkih (mleka, skute, jogurti, siri ..) in sladicah (tortice, piškoti, čokolade ...), potem pa nujno v svojo prehrano dodajte tudi izolirane, direktne vire omega 3 DHA in EPA maščobe!

 

Za dodatne nasvete in informacije smo vedno na voljo!

Diana Vlahinič, TKM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si

 

 

--
Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom. 

 
 

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje

getresponse


Izdelava spletne strani