orca facebook

Novosti

Izdelki v akciji

Darilni boni

Naravni proteini

Naravni parfumi

Ne spreglejte ...logo_dzzz-lj_dolg

banner krzno 1

 

vranicaKo se poletje počasi poslavlja in prevesi v zgodnjo jesen (kar se začne dogajati nekje od sredine meseca avgusta), takrat po tradicionalni kitajski medicini nastopi čas, ki pripada vranici (in trebušni slinavki). Barva vranice je oranžna, zato vranico krepimo z vso oranžno hrano, ki nam jo nudita pozno poletje in zgodnja jesen, kot sta npr. buče in kaki. 

Morfologije vranice v TKM (čustva in telesni videz)

Čustvo, ki pripada vranici (in trebušni slinavki, saj ta dva organa v TKM nastopata skupaj) je premišljevanje in premlevanje dogodkov. Nenehno premišljevanje, tuhtanje, premlevanje ..., ki meji že na obsedenost. Psihološki vidik osebe z energetskim deficitom vranice, je oseba, ki nenehno premišljuje, razmišlja in tuhta, misli pa jo vodijo v zakrbljenost. Gre za nezdravo, skoraj obsesivno premlevanje dogodkov. Takšna oseba postane tudi apatična, brezvoljna, lena in počasna. Pogled je ugasel in uvel, prevladovati pa začnejo čustva kot sta nevoščljivost in škodoželjnost. Pešati začne spomin. Neprimerna prehrana, kot so moke in sladkorji, tako stanje le še poslabšajo. 

Morfološki tip vranice je v resnici ti. "pridobljen morfološki tip", saj sam po sebi nekoč ni obstajal. Razvili smo ga z našim modernim načinom življenja in predvsem napačno prehrano.

To so osebe, ki so bolj okrogle postave (ne zamešati s srčno morfologijo) imajo veliko celulita in veliko zatekanja, zaradi zastajanja vode v telesu (meča, kolena, zapestja, gležnji ...), njihova tkiva so mlahava in ohlapna, koža je vlažna na otip. Pas ni izrazit. Take osebe se veliko potijo (presežek vlage v telesu zaradi napačne prehrane!), prsa niso krepka temveč so padajoča in hruškaste oblike. 

Osebe z energetskim deficitom vranice, ki so že razvile tudi opisano postavo vranice, imajo običajno tudi že podbradek ali dva, ustnice so povešene, predvsem pa so tkiva izjemno mlahava, povešena in ohlapna. Oči so zabuhle in pojavi se lahko plešavost.

Vse to povzroča napačna prehrana.

Zato je nujno potrebno, da oseba s temi težavami, iz svoje prehrane odstrani ves predelan sladkor, moke in pozne večerje. Sladkor v obliki sladkega sadja se uživa zjutraj, do 9 ure. Vse sladice, čokolade, piškote, tortice, mokaste izdelke v celoti odstranite iz prehrane, če želite okrepiti vranico, izboljšati svoje počutje in videz ter si povrniti energijo. 

Eenergetski deficit vranice pa imajo seveda lahko tudi suhe osebe. Če je recimo oseba ledvične morfologije, se ta nikoli ne bo zredila do te mere, da bo preobilna in okrogle postave, vendar bomo v njej deficit vranice prepoznali po psihološkem profilu (opisano zgoraj) in mlahavih, ohlapnih ter vlažnih tkivih in koži. Takšna oseba bo zelo verjetno imela tudi velike težave z (ne)plodnostjo in pomanjkanjem libida, moški tudi z impotenco. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč za to, da folikel poči in pride do oploditve, odgovorna prav vranica.

Če se prepoznate v opisu, najprej penehajte z uživanjem mrzle hrane (mrzla pojača, hrana iz hladilnika, surova hrana) in okrepite ledvica in vranico tako, da odstranite tudi ves sladkor in moke.

Zaradi uživanja preveč mok in sladkorjev v telesu nastaneta sluz in katar, v črevesju pa plini. To vodi do prekomerne zasluzenosti telesa (ki se pokaže na področju telesa, ki je bolj šibak; sinusi, pljuča ...) in do napihovanja in napenjanja, ki prihaja iz fermentacije v črevesju. V telesu nastajajo presežki kislin, zaradi uživanja preveč sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov (bele moke, kruh, piškoti ...) in to vodi do še povečane potrebe po sladkem. Če spadate med tiste ljudi, ki ponoči začutite potrebo po sladkorju, potem je to znak, da imate v telesu presežek kislin). Znajdete se v začaranem krogu; telo išče vedno več sladkorja, to vedno bolj šibi vranico, ustvarjajo se dodatne kisline in vi spet čutite večjo potrebo po sladkorju.

"Pod-organ" vranice in trebušne slinavke je želodec

Težave z vranico pa lahko občutite tudi kot težave z želodcem, saj je zaradi šibkosti vranice in trebušne slinkavke proizvedenih premalo encimov. To nam nato povzroča težave v želodcu, zato si lahko poleg sprememb v prehrani pomagate tudi z encimsko terapijo; med vsakim kompleksnim obrokom zaužijte encime, da se hrana bolje predela, ne zastaja v želodcu in črevesju in na ta način se zmanjšajo tudi težave z napihovanjem in napenjanjem, obenem pa se okrepita trebušna slinavka (in posledično vranica).

Encimska terapija naj traja od 1-3 mesece, odvisno od težav. Manjše kot so, manj časa bo potrebnega. Bolj boste pazili pri prehrani, hitreje se bosta trebušna slinavka in vranica okrepili (naj spomnim, da v tradicionalni kitajski medicini vedno nastopata skupaj, zato ju ne obravnavam ločeno). Vašim obrokom dodajte tudi čimveč surovih kalčkov, ker vsebujejo veliko živih encimov. 

Prebavni encimi bodo pomagali odpraviti občutek težine in zastoja hrane v želodcu. Če pa si želite pomagati z encimi pri celulitu, priporočam bromelain; prihaja iz sadeža ananas, ki z rumeno barvo spada med živila, ki krepijo vranico.

Povzetek prehrane
- sladko sadje uživajte le do 9.00 ure zjutraj
- iz prehrane črtajte moke (izdelke iz moke kot so rogljički, piškoti, pice, torte, kruh; uživajte polnovredna žita, ne njihovih mok)
- iz prehrane črtajte sladkarije; občasno se lahko pregrešite do 9.00 zjutraj
- izločite iz prehrane mlečne izdelke (ker je v vašem telesu že zdaj preveč vlage)
- izločite iz prehrane procesirana živila in slabe maščobe
- jejte le pokuhano/soparjeno hrano
- ne jejte nič mrzlega ali surovega

Na samem začetku se surovi hrani izogibajte, če imate deficit vranice in želodca, saj lahko le ta stanje poslabša. Najprej uživajte pokuhano/soparjeno zelenjavo in sadje, ki bosta pomirila želodec, šele kasneje lahko pokusite dodajati surovo hrano, ko bosta želodec in vranica okrevala. Če uživate meso, uživajte zraven tudi prebavne encime.

Pijte toplo vodo, po požirkih. Riž je nevtralno živilo, ki ne povzroča težav in ga lahko vedno uporabite. Izogibajte pa se pikantni hrani, ki bo v prebavni trakt prinesela preveč vročine, ki je tam že v presežku. Uživajte v kakiju, bučah, kostanju, polnovrednih žitaricah (ne njihovih mokah), semenih, juhah, enolončnicah, žitnih kašah ...

Prenehajte s poznimi večerjami. To je izjemno pomembno, saj pozne večerje skladiščijo hrano in tvorijo velike presežke kislin, ki vaše telo izjemno obremenijo. Zadnji obrok hrane naj bo ob 18.00 uri, kasneje ne.

Težave v želodcu - težave v črevesju

Težave v želodcu posledično vodijo tudi do težav v črevesju (če se hrana v želodcu ne predela dobro, nastanejo posledično tudi težave v črevesju, saj vanj pride premalo predela hrana), zato vedno svetujem probiotično terapijo vsaj 2 x letno, ki jo izvedite z dobrimi, kvalitetnimi probiotiki. Le ti bodo v črevesje naselili kolonije dobrih bakterij, pomagali vzdrževati močan imunski sistem, izboljšali absorbcijo hranilnih snovi in preprečevali napihovanje in napenjanje. Izberite za to najbolj primerne seve, kot so npr. sevi v probiotiku ProCare, ki delujejo prav na težave kot so napihovanje in napenjanje ali pa probitike s sevom Saccharomyces boulardii.

Vranica in spomin

Povedala sem že, da se s psihološkega vidika energetski deficit vranice kaže kot obsesivno premišljevanje in nenehna zaskrbljenost, nato pa tudi kot lenoba in apatija in nenazadnje kot deficit spomina. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč glavni sedež spomina prav v vranici (v povezavi s trebušno slinavko in želodcem) in pešanje spomina je tesno povezano z deficitom vranice. Poleg primerne prehrane in ostalih načinov, ki sem jih opisala zgoraj, pa si za krepitev vranice in spomina lahko pomagamo tudi z nekaterimi zelišči.

Ginko Biloba je staro zelišče, ki ga imenujemo tudi živi fosil, saj na Zemlji raste že več kot 200 milijonov let! Ljubkovalno ga kličemo tudi "ginko-spominko", prav zaradi njegovega blagodejnega delovanja na spomin. Med njegove zdravilne lastnosti prištevamo izboljšanje kognitivnih funkcij, boljše pomnenje in boljšo prekrvavitev. Odličen je za izboljšanje koncentracije in spomina, zato je primeren tudi za čas med izpiti in za vse tiste, ki bi radi tudi v starosti ohranili dobre možganske aktivnosti. Kitajski zdravniki tradicionalne medicine ginko imenujejo "drevo spomina".  Vedno izberite standardiziran izvleček

Drugo, izjemno učinkovito zelišče, ki pa so ga temeljito preučevali ruski znanstveniki in je doma tudi na naših tleh, pa je Rhodiola ali Rožni koren. Le ta se je v številnih študijah izkazala kot odlično zelišče za izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina, zato je močno priljubljena tudi med študenti. Spada med adaptogena zelišča, zato pomaga uravnati tudi odziv telesa na stres in nam pomaga v stresnih obdovjih v življenju. V članku o Rhodioli najdete številne študije in opise njenega širokega delovanja. 

V kolikor imate zdravstvene težave ali uživate zdravila, se pred uporabo zelišč posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Moxa terapija

Ker je z deficitom vranice nesporno povezano preveč vlage in tudi sluzi v telesu, si lahko izjemno pomagate z izvajanjem moxa terapije. Več o njej preberite tukaj.

Kdaj se oglasita vranica in želodec? 

Čas želodca je med 7.00 in 9.00 uro zjutraj, čas vranice in trebušne slinavke pa med 9.00 in 11.00 uro zjutraj. Opazujte svoje počutje takrat, veliko vam bo povedalo o stanju teh organov. 

Za vse dodatne informacije ali pomoč, nasvet, smo vam na voljo v naši trgovini OrCa ali preko maila Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefona 01 23 21 655.

Želim vam prijeten začetek zgodnje jeseni in veliko zdravja! :)

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

 

Brezplačna dostava

dostava

Prijava uporabnika

 x 

Košarica je prazna

Iskanje


Izdelava spletne strani